Yargıtay'dan öğrencileri ilgilendiren önemli karar: Tazminat alacaklar

Yargıtay'dan öğrencileri ilgilendiren önemli karar: Tazminat alacaklar

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, geçirdiği trafik kazası sonucu 3 hafta derslerinden uzak kalan 18 yaşından büyük öğrenciye, yaş kriterini göz ardı eden mahkeme kararını bozarak geçici iş göremezlik tazminatı hakkını tanıdı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, trafik kazası geçiren ve bu nedenle 3 hafta süreyle derslerine katılamayan 18 yaşındaki öğrenci A.R.M.'nin talebini değerlendirdi. Kazaya karışan araç sürücüsünün kusurlu davranışı sonucunda yaralanan A.R.M. ile M.A, yaşadıkları kazanın ardından geçici iş göremezlik tazminatı talebinde bulundu.

Ancak mahkeme, davacıların öğrenci oldukları ve kalıcı bir maluliyet durumlarının olmadığı gerekçesiyle geçici iş göremezlik zararı taleplerini reddetti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, öğrenci A.R.M.'nin itirazını kabul ederek mahkeme kararını bozdu.

Dairenin gerekçeli kararında, davacının kaza sonrası iyileşme sürecinin 3 haftayı bulduğu ve geçici iş göremezlik zararı yaşandığının bilirkişi raporlarıyla tespit edildiği belirtildi. Ayrıca, Yargıtay içtihatlarına göre 18 yaşından küçüklere geçici iş göremezlik tazminatı verilemeyeceği, ancak davacının kazanın meydana geldiği tarih itibarıyla 18 yaşından büyük olduğu vurgulandı.

Dolayısıyla, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, mahkemenin yaş kriterini değerlendirmemesini hukuka aykırı buldu ve A.R.M.'nin geçici iş göremezlik tazminatı talebinin değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, trafik kazası sonucu geçici iş göremezlik yaşayan öğrencilere yönelik benzer durumlarda bir içtihat oluşturacak nitelikte.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.