Yaptırımlara karşın Kuzey Akım 2'ye devam mesajı

Yaptırımlara karşın Kuzey Akım 2'ye devam mesajı

Eski Rusya Enerji Bakanı Yusufov:- "(Kuzey Akım 2) Söz konusu projenin başarılı bir şekilde tamamlanarak Avrupa uluslarının enerji güvenliğine hizmet edeceğinden şüphem yok"- "Birçok Batı Avrupa ülkesinden enerji şirketleri de bu projede yer alıyor. Yani

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Eski Rusya Enerji Bakanı Igor Yusufov, ABD yaptırımlarının, bu ülkedeki iç politika çekişmelerini yansıttığını belirterek, "İşin Rusya'yı ilgilendiren kısmında tabii ki enerji ve Kuzey Akım 2 projesi dikkati çekiyor. Söz konusu projenin başarılı bir şekilde tamamlanarak Avrupa uluslarının enerji güvenliğine hizmet edeceğinden şüphem yok." dedi.

Yusufov, ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü imzaladığı Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısının Rus enerji projelerine yapabileceği etkileri, AA muhabirine değerlendirdi.

Kuzey Akım 2'nin adil ve dürüst rekabet kuralları çerçevesinde işleyen bir proje olduğunu vurgulayan Yusufov, "Özellikle bu boru hattıyla sağlanacak gazın, pahalı bir teknolojiyle sıvılaştırılan ve uzun yollar kat etmesi gereken gazdan çok daha ucuz olacağını göz önünde bulundurmak lazım." ifadelerini kullandı.

Yusufov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temmuz başında G20 Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Rusya'nın petrol ve gaz ticaretinde adil ve dürüst şekilde hareket ettiğini vurguladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Trump'un imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımların öncelikle Amerikan politikasındaki iç çekişmeleri yansıtıyor. İşin Rusya'yı ilgilendiren kısmında tabii ki enerji ve Kuzey Akım 2 projesi dikkati çekiyor. Söz konusu projenin başarılı bir şekilde tamamlanarak Avrupa uluslarının enerji güvenliğine hizmet edeceğinden şüphem yok. Rusya ve Batı Avrupa'nın bu projenin başarısı için kuvvetli bir ortaklığı söz konusu. Bu proje, karşılıklı ekonomik çıkarların yansıması olarak doğdu. Ayrıca birçok Batı Avrupa ülkesinden enerji şirketleri de bu projede yer alıyor. Yani ABD yaptırımları onların çıkarlarına da zarar verebilir. Bu konuda Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in sözleri çok önemli. Kendisi yaptırımların arka planında yatan sebeplerden birinin, Rus gazının Avrupa'daki yerini Amerikan gazının alması olabileceğini söylemişti."

- Trump'tan "ulusal birlik" için imza

Trump, kongrenin Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırım tasarısını “ciddi ölçüde kusurlu” olmasına karşın “ulusal birlik” için imzaladığını dün açıklamıştı. Yasalaşan tasarı, Trump’ın ülkesinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları kaldırmaya veya değiştirmeye yönelik olası adımlarının, kongre onayına tabi tutulması hükmünü getiriyor.

Buna göre, ABD yaptırımları altında olan Rus bankalarının batılı finans kurumlarına borçlanma vadesi 30 günden 14 güne, Rus petrol ve doğalgaz şirketlerinin borçlanma vadeleri ise 90 günden 60 güne indiriliyor.

Ayrıca, yeni yaptırımlarla Rusya’nın Kuzey Akım 2 Boru Hattı projesi benzeri boru hatları projelerinin inşasında yer alan Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi AB üyesi ülkelerin şirketlerine para cezası verilmesinin de önü açılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yaptırımlara ilişkin, "Ne ben ne de Başkan bu yaptırımları uygulayan kongrenin bu adımından ve o adımı atma şekillerinden memnunuz. Bunların bizim çabalarımız açısından yararlı olmadığı konusunda açıktık, ancak bu onların aldığı karar. Bunu ezici bir çoğunlukla aldılar." ifadelerini kullanmıştı.

- Kuzey Akım 2 projesi

Kuzey Akım 2 projesi kapsamında, 24 Nisan 2017'de Avrupa'dan ENGIE, OMV, Shell, Uniper ve Wintershall şirketleri ile Rus Gazprom finansman anlaşması imzalamıştı.

Bu anlaşmayla, Avrupalı şirketler, projenin toplam 9,5 milyar avro olan maliyetinin yüzde yarısını üstlenmeyi taahhüt ederek, her bir şirketin 950 milyon avro finansman sağlayacağını kararlaştırmıştı.

Yaklaşık bin 220 kilometrelik uzunluğunda olacak Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattıyla Gazprom, Avrupa’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi planlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :