Yağışlar Konya Ovası’na umut oldu

Yağışlar Konya Ovası’na umut oldu

Şubat ayına kadar düşük yağışlar kuraklık endişesini artırsa da, son günlerde yaşanan yağışlar çiftçilerin umutlarını arttırıyor. Ancak uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, Şubat ayına kadar devam eden düşük yağışlar, kuraklık tehlikesini beraberinde getirirken, son günlerde artan yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Ancak, uzmanlar, havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yağışlar Konya Ovası’na umut oldu

Konya Ovası'nda bulunan tarım arazilerinin %47'sinin tarım için kullanıldığı belirtiliyor. Geçen yıl hububat ürünlerinde yaşanan verim artışıyla rekoltenin 2 milyon tonun üzerine çıktığı ova, bu yıl da yağışlardaki artışla umut vaat ediyor. Ancak, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, uzun yıllar ortalamasına göre yağışlarda %15'lik bir düşüş yaşandığını ve bu durumun endişe verici olduğunu ifade ediyor.

Yağışlar Konya Ovası’na umut oldu

Kırkgöz, yağışların devam etmesi halinde tarımsal üretimde problem yaşanmayacağını belirtirken, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin hububat ve diğer tarım ürünlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Özellikle kardeşlenme dönemi ve sapa kalkma döneminde yağacak yağmurların rekolteyi etkileyeceğini vurguluyor.

Yağışlar Konya Ovası’na umut oldu

Havaların sıcak gitmesinin fare zararları ve hastalıkların artmasına neden olduğunu belirten Kırkgöz, çiftçilere arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri çağrısında bulunuyor. Ayrıca, sıcaklıkların ürün verimini değişkenlik gösterebileceğini ve kötü bir senaryo yaşanmaması için yağışların devam etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.