WADA'nın doping raporu

WADA'nın doping raporu

- Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Rus sporcuların doping yaptığı iddiasıyla ilgili, spor hukukçusu McLaren'ın hazırladığı rapor hakkında açıklamada bulundu


İSTANBUL (AA) - Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Rus sporcuların doping yaptığı iddiası hakkında, spor hukukçusu Richard McLaren'ın hazırladığı raporla ilgili açıklama yaptı.

WADA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, McLaren'ın yayımlanan raporu doğrultusunda, Rus sporculara 2016 Rio Olimpiyat Oyunları ve daha sonrasındaki organizasyonlarda birçok yaptırım uygulanması konusunda tavsiyede bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, Rus sporcular hakkında alınacak kararların, konuyla bağlantılı organizasyonların kendi kural ve yönetmeliklerine göre olması gerektiği ifade edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Paralimpik Komitesine (IPC), 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için Rusya Olimpik ve Paralimpik Komitesi tarafından gönderilmiş tüm sporcuların katılımının kabul edilmemesi gerektiğini bildiren WADA, Rus sporculardan istisnai girişler olursa da bunların bağımsız bayrak altında ve çok sert kriterlere uyularak kabul edilmesini tavsiye etti.

WADA, Rusya devlet yetkililerinin, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları da dahil, uluslararası yarışmalara girişlerinin engellenmesi önerisinde de bulundu.

Ayrıca, Moskova'daki resmi onaylı laboratuvarla ilgili olarak WADA akretidasyon sürecinin durdurulduğu kaydedildi.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS'in ortaya attığı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda ev sahibi ülke sporcularının doping yaptığı iddiasını soruşturmak için WADA tarafından görevlendirilen Kanadalı spor hukuku uzmanı Prof. Richard McLaren, 97 sayfalık raporunu yayımlamıştı.

Raporda, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları'nda beklenen başarının yakalanamamasının ardından Spor Bakan Yardımcısı olarak atanan Yuri Nagornykh'in, pozitif test sonuçlarının üstünü örtme konusunda kritik rol üstlendiği aktarılmış ve "Rusya Spor Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Milli Takımlar Hazırlık Merkezi'nin (CSP) yardımıyla hem Moskova hem de Soçi doping analiz laboratuvarlarındaki test sonuçlarına etki etme ya da değiştirmeye dayalı operasyonu yönetmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :