Vietnam'da aktiviste 13 yıl hapis cezası

Vietnam'da aktiviste 13 yıl hapis cezası

HANOI (AA) - Vietnam'da mahkeme, bir aktivisti "hükümeti devirmeye teşebbüsten" 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.Vietnam Haber Ajansının (VNA) haberine...

HANOI (AA) - Vietnam'da mahkeme, bir aktivisti "hükümeti devirmeye teşebbüsten" 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Vietnam Haber Ajansının (VNA) haberine göre, 54 yaşındaki aktivist Nguyen Van Tuc, Thai Binh eyaletindeki mahkeme tarafından ülkede yasa dışı kabul edilen "Demokrasi için Kardeşlik" grubuna üye olmak ve "hükümeti devirmeye teşebbüs etmekten" suçlu bulundu.

Mahkeme, 13 yıllık hapis cezasını tamamladıktan sonra Tuc'un 3 yıl da ev hapsinde tutulmasına karar verdi.

Kararda, "Davalı Nguyen Van Tuc tarafından işlenen cezai suçlar doğrudan ulusal güvenliği etkilemektedir." ifadesine yer verildi.

Demokrasi için Kardeşlik, "Vietnam Komünist Partisinin lider rolünü ortadan kaldırmak ve yönetimi devirmek amacıyla yasa dışı faaliyet gösteren gerici bir örgüt" olarak nitelendirildi.

Gruba 2014 yılında katılan ve başkan yardımcılığı görevini yürüten Tuc'un, 2009 yılında, hükümet karşıtı propaganda yapmaktan 4 yıl hapis cezası aldığı kaydedildi.

Vietnam'da aralarında bir avukatın da bulunduğu 6 aktivist, 5 Nisan'da ülkenin komünist hükümetini "devirmeye teşebbüs" suçundan hapis cezasına çarptırılmıştı. Hükümeti yıkmaya teşebbüsten suçlanan avukat Nguyen Van Dai 15, diğer aktivistler ise 7 ile 12 yıl değişen hapis cezaları almıştı.

Demokrasi için Kardeşlik grubu ile bağlantısı olan bu kişilerin, ilk olarak hükümet karşıtı propaganda yapmakla ardından ise devleti yıkmaya teşebbüs etmekle suçlandığı kaydedilmişti.

Ülkede 3 aktivist de ocak ayında, devlete karşı propaganda yapmak suçundan 6 ile 8 yıl değişen hapis cezalarına çarptırılırken sosyal medya ağlarında "Anne Mantar" lakabıyla tanınan Nguyen Ngoc Nhu Quynh de geçen yıl aynı suçtan 10 yıl hapse mahkum edilmişti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :