Venezuela'daki siyasi kriz çözülemiyor

Venezuela'daki siyasi kriz çözülemiyor

Ülkedeki siyasi krizi görüşmek üzere toplanan Amerikan Devletleri Örgütü karar alamadı- Maduro hükümetinin eleştirilmesine ilişkin oylamada yeterli çoğunluk sağlanamazken, Dışişleri Bakanı Rodriguez toplantıyı terk etti

CANCUN (AA) - Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), şiddetli gösterilere sahne olan Venezuela'daki siyasi krizi çözmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda bir karar alamadı.

OAS üyesi 34 ülkenin dışişleri bakanları, dün Meksika'nın Cancun kentinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin eleştirilmesini öngören tasarı görüşüldü.

Toplantıya katılan Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, ülkesinin eleştirilmesini öngören tasarının gündemden çıkarılmasını istedi.

Oylamaya tepki gösteren Rodriguez, "Hem bu toplantıyı, hem de buradan çıkacak kararları tanımıyoruz." diyerek toplantıyı terk etti.

Toplantıda, Venezuela'daki şiddetin sona ermesi, Maduro hükümetinin güçler ayrılığına saygı göstermesi ve anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanmasını talep eden tasarı için oylama yapıldı.

Tasarının kabul edilebilmesi için 23 üye ülkenin lehte oy kullanmasının gerekli olduğu oylamada, 20 lehte, 5 aleyhte ve 8 çekimser oy kullanıldı. Üçte iki çoğunluğun sağlanamadığı oylamada, tasarı kabul edilmedi.

ABD, Meksika ve Kanada gibi bazı OAS üyesi ülkelerin temsilcileri, tasarının kabul edilmemesinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Kongre'nin yetkilerini aldığını açıklamasıyla sokak gösterileri başlamıştı. Venezuela'da son iki ayda göstericiler ile polisler arasında çıkan çatışmalarda en az 72 kişinin hayatını kaybettiği ileri sürülüyor.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ise ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :