Venezuela'daki protesto gösterileri

Venezuela'daki protesto gösterileri

Venezuela'da askeri mahkemelerin protestocular için kullanıldığı öne sürüldü

ANKARA (AA) - Hükümet karşıtı protestolara sahne olan Venezuela'da askeri mahkemelerin muhalifleri yargılamak için kullanıldığı ileri sürüldü.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro, yayımladığı videoda yaptığı açıklamada, Venezuela hükümetinin askeri mahkemeleri sivil protestocuları yargılamak için kullandığını iddia etti.

Ülkedeki rejime "diktatörlük" benzetmesi yapan Almagro, "Venezuela'da siviller askeri mahkemeye çıkmaya başladığı andan itibaren bu ülkede temel hak ve özgürlüklerden artık söz edilemez." dedi.

Venezuela, OAS'den ayrılma niyetini geçen ay resmen tebliğ etmişti.

Venezuela'da nisan başından bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda en az 38 kişi hayatını kaybederken 750'den fazla kişi yaralandı.

Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, sosyalist Nicolas Maduro başkanlığındaki hükümetin kontrol ettiği Anayasa Mahkemesinin 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla geniş katılımlı sokak protestolarına dönüşmüştü.

Mahkemenin kararını, ülkeyi diktatörlüğe götürme yönünde yeni bir adım olarak gören protestocular, hükümetin istifasını ve ülkenin seçime gitmesini talep etmişti.

Maduro, mahkemenin kararını geri çekmesine rağmen devam eden protestolar karşısında geçen hafta ülkenin anayasasını yeniden yazacak özel bir meclis toplanması yönünde girişim başlatmış, bu adım protestoların daha da yoğunlaşmasına yol açmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler