Venezuela'da siyasi gerginlik

Venezuela'da siyasi gerginlik

Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Maduro'nun 2017 bütçesini parlamento yerine mahkemeye sunması yönündeki kararını kınayan muhalefet, mahkemenin parlamentonun yetkisini "gasbettiğini" ileri sürdü

SANTO DOMINGO (AA) - Venezuela'da muhalefet, Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 2017 ulusal bütçesini parlamento yerine mahkemeye sunması yönündeki kararının anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Venezuela Meclis Başkanı Henry Ramos Allup yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin bu kararla anayasal suç işlediğini belirterek, "Venezuela Yüksek Mahkemesi, devlet başkanının kötü yönetimini sürdürebilmesi için parlamentonun görevini gasbetmiştir." dedi.

Ülkede anayasal ve demokratik şartların "kötüleştiğini", gerekli önlemlerin alınması için Amerikan Devletleri Örgütü'nü (OAS) yardıma çağıracağını ifade eden Ramos, bu amaçla parlamentodan bir heyetin gelecek ay Washington'a gideceğini belirtti.

Eski devlet başkanı adaylarından Henry Capriles, mahkeme kararının, zaten "vahim" olan Venezuela'nın ekonomik durumunu daha da kötüleştireceğini savunarak, uluslararası topluma krizin çözümü için destek çağrısında bulundu.

Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) lideri Jesus Torrealba da kararı sert bir dille eleştirerek, yargı mercilerinin yasa yapma yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Maduro, Venezuela'da devam eden siyasi kriz nedeniyle hükümetin faaliyetlerini sürdürmesi amacıyla Yüksek Mahkeme Başkanı Gladys Gutierrez'den çözüm için destek istemişti.

Yüksek mahkeme salı günü verdiği kararda, Maduro'nun 2017 bütçesini parlamento yerine kararnameyle mahkeme heyetine sunması yönünde karar vermişti. Maduro'nun yarın bütçeyi Yüksek Mahkeme'ye sunması bekleniyor.

Venezuela'da muhalefet, ülkede "kurumsal ve insani bir kriz" olduğunu savunarak, OAS'tan örgütün Demokratik Bildirgesini devreye sokmasını istemiş ve OAS Daimi Konseyi 23 Haziran'da olağanüstü toplanmıştı.

OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, Venezuela'da Yüksek Mahkeme aracılığıyla demokrasiye ciddi şekilde zarar verildiği ve Maduro'nun görevden alınması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Muhalefet, görev süresi 2017'de sona erecek Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınması için referandum yolu açılması için çabalıyor.

Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :