Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

- Skandala ilişkin dava sonuçlanırken, yargılan 5 kişiden 3’ü beraat etti, 2’si hapis cezasına çarptırıldı

VATİKAN (AA) - Katolik dünyasının merkezi Vatikan'da Papalık Mali işler Komisyonu’na ait belgelerin sızdırılması ilişkin, "İkinci köstebek skandalı" davasında yargılanan 5 kişiden 3’ü beraat ederken, 2 kişi "belgeleri ifşa etmek" suçundan 10 ile 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İtalya'da geçen yıl kasım ayı başında satışa çıkan, gazeteci-yazarlar Emiliano Fittipaldi'nin "Para hırsı (Avarizia)" ve Gianluigi Nuzzi'nin "Haç yolu (Via Crucis)" kitaplarının, "Papa'nın sırlarını açıklayacağı" gerekçesiyle Papalık Mali İşler Komisyonu'na ait gizli belgelerin sızdırılması ve yayımlanmasına yönelik yürütülen adli süreç kapsamında, Vatikan Mahkemesi'nde geçen yıl kasım ayından beri görülen dava, bugün açıklanan kararla sona erdi.

Kamuoyuna “Vatileaks-2” ve “Vatikan’da ikinci köstebek skandalı” adıyla bilinen süreçte önceki gün savcılık makamının istediği cezaları açıklaması ve son savunmaların yapılmasının ardından bugün gerçekleştirilen karar duruşmasında, 2 kişi belgeleri ifşa etmekten cezaya mahkum edildi.

Belgelerin sızmasında ismi en çok önce çıkan Papalık Mali İşler Komisyonu eski sekreteri İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda’ya 18 ay hapis cezası verilirken, çarpık ilişkileriyle gündeme gelen komisyonun sivil görevlisi Francesca Immacolata Chaouqui de ceza ertelemeli 10 aylık hapis cezası aldı. Chaouqui'nin 5 yıl içerisinde herhangi bir şekilde suç işlerse bu cezasını çekeceği belirtildi.

Skandala yol açan sızdırılan belgeleri kitaplarında yayınlayan gazeteciler; Gianluigi Nuzzi ve Emiliano Fittipaldi ile komisyonun bir diğer sivil üyesi Nicola Maio ise suçsuz bulunarak, beraat etti.

Davanın ardından ilk tepkileri basına yansıyan ve savcılığın kendisi için 1 yıl hapis cezası istemesine karşın beraat eden gazeteci Nuzzi, “Bugün tarihi bir gün” derken, başından beri savundukları şekilde bir kararın çıktığını, bu nedenle hem gazeteciler hem Vatikan hem de basın özgürlüğü açısından tarihi bir gün geçirdiklerini söyledi.

Yargılanan bir diğer gazeteci Fittipaldi ise Vatikan’ın cesur davrandığını ifade ederek, tam anlamıyla beraat kararı beklemediğini, çıkan sonucun son derece olumlu olduğunu vurguladı.

Söz konusu dava, İtalya’da ve Avrupa’da gazetecilerin yargılanması sebebiyle sık sık "Basın özgürlüğü yargılanıyor" tartışmalarıyla gündeme gelmiş ve AGİT ve İtalya'daki Yabancı Gazeteciler Derneği gibi uluslararası kuruluşlar, süreç içerisinde bu hususa dikkat çeken açıklamalarda bulunmuşlardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler