Vatikan, İspanyol Misyoner Junipero Serra'yı Aziz İlan Etti

Vatikan, İspanyol Misyoner Junipero Serra'yı Aziz İlan Etti

VATİKAN (AA) - Vatikan, 18. yüzyılda Kuzey Amerika'da Hristiyanlığı yaymaya çalışan İspanyol misyoner ve din adamı Junipero Serra’yı aziz ilan...

VATİKAN (AA) - Vatikan, 18. yüzyılda Kuzey Amerika'da Hristiyanlığı yaymaya çalışan İspanyol misyoner ve din adamı Junipero Serra’yı aziz ilan etti. 

Vatikan'dan yapılan açıklamada Papa Franciscus'un ABD'nin güneyinde 21 kilise kuran Junipero Serra'nın azizlik mertebesine yükseltilmesini onayladığı belirtildi. 

 Papa Franciscus, 15 Ocak'ta, ABD ziyaretinin anısına 23 Eylül 2015'te Washington DC'de düzenlenecek bir törende Serra'nın azizliğini onaylamayı umduğunu açıklamıştı.

Serra'ya geleneksel olarak izlenen süreçten farklı bir biçimde mertebe verilmesi, azizliği bizzat Papa Franciscus'un istediğini akıllara getirdi. Azizler Kongregrasyonu, aziz ilan edilecekler için aranan ikinci mucize şartını Serra'da aramamıştı. 

Papa Franciscus, geçen hafta sonu Roma'daki ABD papaz okulunda Serra'nın onuruna bir ayin düzenlemişti. 

- Junipero Serra

Junipero Serra Ferrer (ö. 1784) San Diago'daki ilk, Kaliforniya'daki ilk 21 misyonun yanı sıra yeni kıtadaki başka kiliselerin kurucusu ve Katolik "amentüsünü" Pama Kızılderililerinin diline çeviren Fransiskan kilise babası olarak biliniyor.

Serra, Katolik Kilisesi tarafından çok önemli bir misyoner olarak kabul edilirken Amerika yerlileri tarafından ise Kızılderilileri din değiştirmeye zorlamak, Hristiyanlığa geçenleri köle haline getirmek, Kuzey ve Güney Amerika'nın Avrupalılar tarafından kolonileştirilmesi sırasında yerli nüfusun yok edilmesine yardımcı olmakla suçlanıyor. 

Serra 25 Eylül 1988'de Papa II. John Paul tarafından "azizlik" mertebesine yükseltilmiş olmakla birlikte "kanonize" edilmesi, yani Vatikan tarafından resmen tanınması gecikmişti.

Serra'nın Kızılderililere yönelik tutumu ilk kez 1783'te, yani ölümünden bir yıl önce tartışmaya açılmış, ünlü misyonerlik tarihçisi Herbert Eugene Bolton 1948 yılında bu konuda kanıtlara ulaştığını açıklamış, aziz ilan edilmesinden 2 yıl önce 1986'da 4 tarihçi daha Bolton'u desteklemişti. 

"Manevi babaların oğulları olan yerlileri cezalandırmaları gerektiğini" belirten Serra'nın kendi yazıları da iddiaların güçlü bir delilini teşkil ediyordu.

Katolik Ansiklopedisi'nin verdiği bilgiye göre 1770'ten ölümüne kadar geçen 14 yıl içinde, birkaç istisna dışında, 5309 Amerikan yerlisinin Hristiyanlığa geçişi Junipero Serra tarafından onaylandı.

Papa Franciscus'un Ocak ayında bu yıl içinde Serra'nın azizliğini onaylamayı umduğunu açıklamasından sonra Amerikan yerlileri haftalık protesto eylemleri düzenlemeye başladı. Kızılderililer üzerinde "Serra aziz değil, şeytandır" yazan tişörtler dağıtıyor ve gösterilerde çektikleri filmleri internet üzerinden paylaşıyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı