Vatikan Ekonomi Bakanı Pell'den kiliseye suçlama

Vatikan Ekonomi Bakanı Pell'den kiliseye suçlama

Avustralya Kardinali Pell, ifadesinin ikinci günüde, Ballarat rahibi Ridsdale'nin işlediği cinsel istismar suçlarından haberi olmadığını belirtti- Taciz mağduru kızların babası, Kardinal Pell'den umudunu yitirdiğini söyledi

ANKARA (AA) - Vatikan Ekonomi Bakanı ve Avustralya Kardinali George Pell, Avustralya Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu huzurunda ikinci kez tanık olarak ifade verdi.

Komisyon'un internet sitesine göre, Roma’da lüks bir otelde video konferans yoluyla Komisyon'un huzuruna çıkan Kardinal Pell, çocuklara yönelik 138 cinsel istismardan suçlu bulunarak hapse atılan eski Ballarat rahibi Gerald Ridsdale'in işlediği cinsel istismar suçlarından haberi olduğu iddialarını yalanladı.

Kardinal Pell ifadesinin ikinci gününde, "Yaşanan acılar elbette gerçek ve ben bunlardan dolayı çok pişmanım" diyerek, Ridsdale'in Victoria'da 1970'li ve 1980'li yıllarda işlediği suçlarla, o dönemde çok alakadar olmadığını ifade etti.

Ridsdale’e yönelik istismar iddialarına Kilise’nin tepkisinin, "mağdurlar ve kilise için bir facia" olduğunu söyleyen Pell, "O günlerde eğer bir rahip böyle bir hadiseyi reddetse, reddi kabul etmek konusunda gerçekten istekli olurdum” ifadesine yer verdi.

Pell, tacizci papaz bir bölgeden diğerine sürülürken, diğer üst düzey din adamları tarafından kandırıldığını söyleyerek, "Kimse bana Ridsdale'in taciz suçundan dolayı sürüldüğünü söylemedi" dedi.

Pell, ifadesinin ilk gününde, Katolik Kilisesinin “çok büyük hatalar” yaptığını, çocukların rahipler tarafından cinsel istismara uğraması konusunun gündeme gelmesiyle "insanları hayal kırıklığına uğrattıklarını" söylemişti.

Duruşmayı takip eden mağdurlar, Pell’in yorumunu "inandırıcı değil" şeklinde değerlendirdi.

Kardinal Pell, 1960'lı ve 1980'li yıllarda 130'dan fazla erkek çocuğu istismar etmekle suçlanan Papaz Gerald Ridsdale ile aynı kilisede görevliydi. Pell'in, işlenen suçlardan haberdar olduğu ileri sürülmüştü.

- Taciz mağduru kızların babasından açıklama

ABC News'de yer alan habere göre, Kardinalin, video konferans yoluyla Avustralya'nın Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonuna tanık olarak ikinci kez ifade vermesinin ardından, iki kızı bir rahip tarafından tecavüze uğrayan Anthony Foster adındaki adam, Pell'in karşısına çıkarak "Ben beli bükülmüş bir adamım" dedi.

Emma ve Katie adındaki kızlarının 1980'li yıllarda ilkokula giderken Melbourne rahibi Kevin O'Donnell tarafından tecavüze uğrayan Foster, kızı Emma'nın 2008 yılında, 26 yaşında aşırı doz uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiğini, Katie'nin ise alkolik olduğunu ve sarhoş bir sürücünün kendisine çarpması sonucu 1999'da sakat kaldığını söyledi.

Pell'le ifade verdiği otelin dışında karşılaşan Foster, Kardinalin, kilisenin Melbourne'daki taciz skandalına yanıt vermesini sağlayacağına dair ümidini kaybettiğini dile getirdi.

Foster, Aimee adındaki diğer kızının şimdi çocuk istismarı yaşayan yetişkin elçisi olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 15 istismar mağduru Pell ile görüşmek için Roma'ya seyahat ederken bazıları da Sidney'deki duruşma salonunun dışında toplanarak Pell'i görevden alması için Papa'ya çağrıda bulunmuştu.

- Ballarat eski Piskopozlarından Mulkearns da ifade verdi

Sydney Morning Herald’da yer alan habere göre, Piskopos Ronal Mulkearns'ın, Komisyonun ilk duruşmasında, "kız ve erkek çocuklara tecavüzün" bir suç olduğunu bilmediğini ileri sürdü.

Ballarat eski Piskopozu, Victorian şehrindeki ruhban istismarı konusunda problemin nasıl ele alınacağı bilmediğini dile getirdi.

Ballarat bakım evinden Komisyona ifade veren Mulkearns, 1971'den 1997 yılına kadar piskoposluk yaptığı bölgede cinsel istismar vakalarına karşı farklı bir tutum sergilemediği için pişmanlık duyduğunu söyleyerek, “Ben kesinlikle pedofili ile ilgili olarak farklı şekilde hareket etmediğim için pişmanlık duyuyorum. Herhangi bir fikrimiz yoktu ya da benim yaşanan istismarların etkileriyle ilgili hiçbir fikrim yoktu” dedi.

Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu, 2012'de kurulmuş ve Avustralya Katolik Kilisesi'nde yaşanan çocuk istismarlarına yönelik iddialarla ilgili soruşturma geçen yıl başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler