Uzun Bir Aradan Sonra İş Hayatına Nasıl Dönülür?

Uzun Bir Aradan Sonra İş Hayatına Nasıl Dönülür?

İş hayatına uzun bir ara verdikten sonra geri dönmek zor olabilir. Çünkü verilen ara, işe olan bağlılığın azalmasına sebebiyet verebilir.

İş hayatına uzun bir ara verdikten sonra geri dönmek zor olabilir. Çünkü verilen ara, işe olan bağlılığın azalmasına sebebiyet verebilir. Çeşitli nedenlerden ötürü işe ara verdiyseniz ve tekrar kariyer hayatınızı planlamak istiyorsanız, birtakım adımları uygulamanız faydalı olabilir. Bu adımların her biri, işe tekrar başladığınızda motivasyon kazanmanıza ve işe adapte olmanıza katkıda bulunacaktır. Peki ama uzun bir aradan sonra iş hayatına nasıl dönülür?

İşe Dönmeye Hazır mısınız?

İşe dönmeye hazır olup olmamanız, kariyer planlamanızda önemli bir adımdır. İş hayatına dönmeyi gerçekten istiyor ve kariyer hayatına dönmek istiyor musunuz? Eğer işe dönmek istiyorsanız, neden dönmek istediğinizi net bir şekilde belirlemeniz faydalı olacaktır. Tekrar işe başlayacaksanız, süreç içinde önünüze çeşitli engeller çıkacaktır. Bu engelleri atlatabilmeniz, ilerleyen süreçlerde çok daha kesin adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Yeni Bir İşe Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken Nelerdir?

Yeni bir işe başlamak, özellikle iş hayatına uzun bir ara verdikten sonra zorlayıcı olabildiği için işe başlamadan önce bazı hususlar hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemli. Yeni bir işe başlarken genel olarak şu adımları aklınızda tutmanız faydalı olacaktır:

  • Yeni bir işe girerken mütevazı olun. İlgili alanda çok fazla şey öğrenmeniz gerektiğini bilin. Mütevazılık, kendinizi bulunduğunuz alanda kısa sürede geliştirmenizi olanaklı hale getirecektir.
  • Yeni işe başlarken coşkulu olmanız, işe kısa sürede adapte olmanızı sağlayacaktır. Alanda yeni şeyler öğrenmeye açık olmalısınız. Fakat kendinizden fedakarlık edecek kadar çalışmanız, işten çabuk sıkılmanıza sebebiyet verebilir. Bu nedenle iş-özel hayat dengesini iyi kurmalısınız.
  • Girdiğiniz ortamda ilk olarak gözlemci olun. İş arkadaşlarınızın çalışma biçimlerini gözlemlemeniz, ekibin bir parçası olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle özellikle gözlem ve doğru iletişim bu aşamada son derece önemli.
  • Yeni müdürünüzle düzenli görüşmeler yapmanız, müdürünüzün size güvenmesini sağlayacaktır.
  • Bir işe başlıyor olsanız da kendinize vakit ayırmayı unutmayın. Hobilerinizi devam ettirin. Örneğin spor yapmayı seviyorsanız spor salonuna gidebilir, kafanızın dağılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda düzenli spor, formda kalmanıza olanak tanıyacaktır.

Bu ve bunun gibi hususların her biri, yeni bir işe başladığınızda kendinizi çok daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Uzun Bir Aradan Sonra İş Hayatına Dönmek için Neler Yapılmalı?

Kariyer hayatınıza henüz başındayken ara vermiş olabilirsiniz. Öte yandan kariyer hayatınıza ara verdiğinizde, bulunduğunuz sektörde çok iyi bir pozisyonda bulunabilirsiniz. Yaşamın getirdikleri nedeniyle kariyer hayatınıza uzun bir ara verdiyseniz, tekrar başlamak için motivasyon kazanmanız gerekebilir.

Eğer iş yaşamına hızlı bir dönüş yapmak istiyorsanız, işe çok daha kolay bir şekilde adapte olabilmek için bazı adımları uygulayabilirsiniz. Bu adımlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Hedefinizi belirleyin. Ne istediğinize karar vererek iş hayatınızı planlayın.
  • Sektörünüzü belirleyin. Hangi sektörde çalışmak sizi mutlu edecek, buna karar verin.
  • Sektördeki yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirin. Sektöre yönelik düzenlenen eğitimlere katılabilirsiniz.
  • Özgeçmişinizi güncelleyin. Başvuracağınız pozisyonla ilgili eğitim ve deneyimlerinizi özgeçmişinize ekleyin.
  • Mülakat provaları yapın. Size mülakatta yöneltilebilecek sorulara etkili cevaplar hazırlayın.

Hedefinizi Belirleyin

Uzun bir aradan sonra tekrar iş hayatınıza dönüş yapıyorsanız, ilk olarak hedeflerinizi belirlemeniz gerekecektir. Kariyer hayatınıza nasıl devam etmek istiyorsunuz, hangi alanlarda kendinizi geliştirmek istiyorsunuz; bu ve bunun gibi sorulara cevap vermeniz, en başından hedeflerinizi belirlemenizi sağlayacaktır.

Sektörünüzü Belirleyin

Bir sonraki adım, çalışmak istediğiniz sektörü belirlemeniz olacaktır. Uzun bir süre çalışmaya ara verdiyseniz, sektörünüzü ve sektördeki iş fırsatlarını tekrar belirlemeniz gerekebilir. Bu adım, hangi sektörde çalışmak istediğinize de karar vermenizi sağlayacaktır. Bu adımda, genel olarak şu hususlara dikkat ederek kariyer hayatınıza iyi bir başlangıç yapabilirsiniz:

  • Sektörünüzü araştırın. Hangi sektörde çalışmak ilginizi çekiyor, bu soruya cevap vermeniz sektör belirlemede işinize yarayacaktır.
  • Daha önce oluşturduğunuz iş ağlarınıza ulaşın. Eski iş arkadaşlarınıza, iş hayatına dönmek istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu durum, iş fırsatlarına çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.
  • Konferans ve eğitimlere katılın. Belirlemiş olduğunuz sektörde oluşturulan konferans ve eğitimlere katılmanız, sektörel gelişmeleri yakından takip etmenizi ve iş fırsatlarını yakından takip etmenizi mümkün kılacaktır.

Yeteneklerini ve Becerilerinizi Geliştirin

Eğer daha önce çalıştığınız sektörden farklı bir sektöre giriş yapacaksanız, yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirmeniz gerekebilir. Çünkü yeni bir sektör, yeni yetenekler ve beceriler gerektirebilir. Örneğin İngilizcenin ön planda olduğu bir sektörde sizden İngilizce becerisi istenebilir. Bu durumda İngilizce becerilerinizi geliştirerek sektörde dikkat çekici bir konumda yer alabilirsiniz.

Özgeçmişinizi Güncelleyin

İşverenler için ideal bir özgeçmiş sunabilmek için güncel eğitim ve deneyim olmak üzere çeşitli bilgilerin yer aldığı özgeçmiş edinmek önemli. Özellikle geçmiş deneyimler içerisinde deneyimler bulunuyorsa, bu deneyimlerin özgeçmişten silinmesi gerekir. Ayrıca ilgilendiğiniz sektörde istenilen yetkinlikleri ve becerileri edinmeniz, ilgilendiğin iş ilanlarında bir adım öne geçmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle özgeçmişinizi çekici kılacak adımları atmalı ve özgeçmişinizde gerekli güncellemeleri yapmalısınız.

Mülakat Provaları Yapın

Her sektörde mülakat süreci birbirinden farklıdır. Çünkü sektörün ihtiyaçları farklılık gösterir. Bu nedenle ne tür bir sektörde çalışmak istiyorsanız, o sektöre yönelik mülakat sorularına çalışmanız faydalı olacaktır. Örnek sorular ve cevaplar, mülakat sırasında işe alım ekibinin ilgisini çekebilecek cevaplar vermenizi sağlayacaktır.

Uzun bir aradan sonra bir işe başlamak istiyorsanız, güçlü bir CV’ye ihtiyaç duyabilirsiniz. CV oluşturucu CVMaker işverenlerin dikkatini çekecek CV’leri kısa sürede oluşturmanızı sağlayacaktır. Profesyonel CV, başvurularınızın ön plana çıkmasına katkıda bulunduğu gibi ilgili ilanın en önemli başvuranı olmanıza da olanak tanıyacaktır. Böylelikle iş hayatına uzun bir ara vermiş olsanız bile istediğiniz sektörde iş hayatınızı tekrar başlatabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.