Usta Yönetmen Özpetek’ten teröre karşı tavır

Usta Yönetmen Özpetek’ten teröre karşı tavır

İtalya'nın önde gelen iki sanatçısının seslendirdiği parçaya İstanbul'da klip çeken yönetmen Özpetek: - "Bu çektiğim klibin arkasında aslında ‘Aman gitme, aman dikkat et' diyenlere bir tavır vardı"- "Tepki olarak bir sürü şey yapmak lazım İstanbul’da"

ROMA (AA) – BARIŞ SEÇKİN – Uzun yıllardır İtalya’da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek, son dönemde İtalya’da İstanbul ile ilgili yaptığı işlerle gündeme gelirken, bunun aslında terörle sarsılan kente ve Türkiye’ye yönelik bir dayanışma tavrı içerdiğini söyledi.

İtalyan ve Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden olan ve aynı zamanda yazdığı romanlar, yönettiği operalar ve çektiği kliplerle de adından sıkça söz ettiren Özpetek, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de çektiği, ilk kitabıyla aynı adı taşıyan İstanbul Kırmızısı isimli filmini önümüzdeki yıl gösterime sokmaya hazırlayan Özpetek, son olarak İtalyan pop müziğinin iki efsanevi ismi Mina ve Adriano Celentano’nun birlikte söylediği “E’ l’amore (Aşk)" isimli parçaya İstanbul’da çektiği klibin yayınlanmasıyla İtalya’da gündem oldu.

İtalyan devlet kanalı RAI’nin müzik eleştirmeni Vincenzo Mollica’nın "Duyguları anlatan üstat” diye tanımladığı Özpetek, klibin ortaya çıkışını, “Mina ile Adriano Celentano için video klip çeker misiniz, diye sordular. Ben de olur dedim. Sonra düşündüm, taşındım ve ben bu kısa filmi İstanbul’da çekmek istiyorum dedim. İstanbul’da nasıl olacak, diye sordular. Güzel olur, hoş olur, dedim. Yeni film yaptım İstanbul Kırmızısı diye, çok memnunum burada çalışmaktan, dedim." sözleriyle anlattı.

Başrollerinde Kaan Urgancıoğlu ve Büşra Develi’nin oynadığı kliple İstanbul’u tanıtma amacı taşıdığını dile getiren usta yönetmen, “Klibi çektim. İtalyanlar çok beğendiler. Bir de, bu çektiğimin arkasında aslında, aman gitme, aman orada kalma, aman dikkat et, halen orada mısın, ne kadar tehlikeli, diyenlere bir tavır vardı. Dışarıdan, buradaki herhangi bir şey çok daha fazla gözüküyor. O yüzden, benim bu çalışmam biraz ona da tepki oldu. Güzel oldu. Böyle iyi bir tavır oldu.” ifadelerini kullandı.

-Beşiktaş’taki saldırı

Beşiktaş’taki terör saldırısına da değinen Özpetek, “3 saat kadar önce oradan geçmiştim. Her yerde her şeyin olabildiği bir dünya bu. Evden de çok duyuldu. Evde, İtalyan arkadaşlarımızın 7-8 yaşında çocuğu, ne oluyor diye sordu. Havai fişek falan dedim ama ertesi gün, bana niye gerçeği söylemediniz, dedi. Ben de, iyi uyu diye söylemedik, dedim.” şeklinde konuştu.

Hain saldırının kendisini derinden etkilediğini belirten Ferzan Özpetek, “Çok üzücü, gerçekten üzücü bir şey. Hiçbir yerde güvencemizin olmadığı bir dünya bu. İstanbul Kırmızısı’nın çekimlerinde, deli misin, yapma, çekme orada, denilirken bir anda Belçika’daki olay (havaalanındaki ve metrodaki terör saldırısı) oldu. Arkadaşlarıma, Belçika’da çekiyor olsak ne olacak, diye sordum. Evet haklısın, diyorlar.” ifadesini kullandı.

Terörün dayatmak istediği korkuya ve o korkuyla ortaya çıkan hareket etme anlayışına karşı çıkan Özpetek, şunları kaydetti:

"İstanbul’da prodüksiyon şirketi açtım. Herkesin olmaz dediği bir dönemde bu şirketi açtım. Gelip İstanbul’da daha çok kalmayı, daha çok çalışmayı düşünüyorum, böyle bir tavır almak gerektiğini düşünüyorum. Tepki olarak bir sürü şey yapmak lazım İstanbul’da."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :