Üsküdar Üniversitesi, "Ortadoğu'nun Beyin Haritası"nı Çıkaracak

Üsküdar Üniversitesi, "Ortadoğu'nun Beyin Haritası"nı Çıkaracak

Protokolle, Gelişen Yenilikçi Nöroteknolojiler Yoluyla Beyin Araştırmaları İnisiyatifi Programı'nın Türkiye temsilcisi olan üniversite öncülüğünde, "Ortadoğu'nun beyin haritası" çalışmaları yapılacak

Üsküdar Üniversitesi, "Ortadoğu'nun beyin haritası" çalışmalarını gerçekleştirecek.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, imzalanan protokolle Üsküdar Üniversitesi, ABD Başkanı Barack Obama tarafından 100 milyon dolar kaynak ayrılan Gelişen Yenilikçi Nöroteknolojiler Yoluyla Beyin Araştırmaları (BRAIN) İnisiyatifi Programı'nın Türkiye temsilcisi oldu. 

Protokol kapsamında "Ortadoğu'nun beyin haritası" çalışmaları, Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT) Derneği ile stratejik ortak olan Üsküdar Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilecek. Çalışmayla beyin araştırmaları yapılması, beyinin haritalanması, beyin hastalıklarının önlenmesi ve maliyetinin düşürülmesi amaçlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi, BRAIN temsilciliği kapsamında 11 Kasım'da Brain Initiative Komisyonu'nun katılımıyla "Beyin Araştırmaları Sempozyumu" düzenleyecek. Sempozyumdan çıkacak sonuçlar, Kasım 2015'te Antalya'da gerçekleştirilecek G20 Zirvesi'nde paylaşılacak.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 21. yüzyılın "beyin yüzyılı" olacağını belirterek, BRAIN Projesi'nin amacını, "disiplinler arası ekiplerle beynin mümkün olan en mükemmel haritasını çıkarmak" şeklinde açıkladı. Tarhan, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Alzheimer, şizofreni, otizm, epilepsi gibi beyin kaynaklı hastalıkların ve travmatik beyin yaralanmalarının tedavilerinin geliştirilmesi, bu hastalıkların ortadan kaldırılması ve önlenmesi hedefleniyor. Öte yandan bu araştırmalar sonucu beyin mekanizmasının anlaşılmasıyla onu taklit edecek ve kullanacak yeni teknolojiler vasıtasıyla inovasyonun canlandırılması, yeni istihdam alanları yaratılması ve ekonomik büyümeyi arttıracak bir sonuca ulaşılması düşünülüyor."

Beyaz Saray ile yapılan görüşmeler ve Brain Initiative Komisyonu ile imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye'de çalışma temsilciliğini Üsküdar Üniversitesi'nin aldığına değinen Tarhan, "Türkiye'nin Beyin Üssü olma" hedeflerine hızlı ve emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı