Üreticilerden "sertifikalı tohum kullanım destekleri ödensin" talebi

Üreticilerden "sertifikalı tohum kullanım destekleri ödensin" talebi

TSÜAB Başkanı Ahmet Yılmaz:- "Sertifikalı tohum kullanım destekleme ödemelerinin acilen yapılması, gelecek yılın ödeme tarihlerinin önceden açıklanması ve zamanında ödenmesi gerekiyor"

ANKARA (AA) - Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Ahmet Yılmaz, sertifikalı tohum kullanım destekleme ödemelerinin acilen yapılması, gelecek yılın ödeme tarihlerinin önceden açıklanması ve ödemelerin zamanında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, geçen yıl ekim döneminde çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumlukların kullanımı için verilmesi planlanan kullanım desteği ile Birlik üyelerine ödenmesi gereken tohum üretim desteklerinin durumlarının hala belli olmadığını ifade etti.

Sertifikalı tohum kullanım destekleme ödemelerinin acilen yapılması, gelecek yılın ödeme tarihlerinin önceden açıklanması ve bunların da zamanında ödenmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı sertifikalı tohum seferberliğinde, özel sektör tohumcuları olarak, elimizi taşın altından hiç çekmedik. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2023 yılı sertifikalı tohum üretim hedefini 2 milyon ton olarak duyurdu. Mevcut sertifikalı tohum kullanım destekleri uzun yıllardır yerinde saymaktadır. Üretimin yapıldığı yılın şartları göz önüne alınarak her yıl yeniden hesaplama yapılmalı ve tohumun satın alındığı yıl içerisinde çiftçilere ödenme yapılmalıdır. 8,9,10 ayları aşan ödeme vadeleri ve bu yılki gibi ödeme zamanının belirsizliği, çiftçilerimizin sertifikalı tohuma olan talebini olumsuz yönde etkilemektedir."

Bakanlığın, ortaya çıkan olumsuz tabloyu sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerini artırarak gidermesini beklediklerini belirten Yılmaz, sektörün ufak dokunuşlarla çok daha hızlı gelişip üretime katkı sağlayacağını bildirdi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :