Üretici ve market arasındaki fiyat farkı yüzde 400'e ulaştı

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı yüzde 400'e ulaştı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında tarım ürünlerindeki fiyat değişimlerini değerlendirdi. Fiyat artışının en fazla yaşandığı ürünler arasında yeşil fasulye öne çıkarken, mazot fiyatlarındaki yüksek artış üreticileri zor durumda bıraktı.

Yeşil Fasulye Fiyatları Yüzde 34,7 Arttı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu açıkladı. Yeşil fasulyeyi sırasıyla yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak ve yüzde 22,9 ile pırasa takip etti.

Portakal ve Mandalina Fiyatları 5 Kat Arttı

Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 404,2 ile portakalda olduğunu belirterek, "Portakal ve mandalina 5 kat, limon 4,9 kat, kuru soğan ise 3,6 kat fazlaya satıldı" dedi.

Mazot Fiyatları Yüzde 78,6 Arttı

Ocak ayında girdi fiyatlarına da değinen Bayraktar, mazot fiyatlarının aylık yüzde 12,2, son bir yılda ise yüzde 78,6 arttığını söyledi. Mazotun tarımda zorunlu bir üretim aracı olduğunu vurgulayan Bayraktar, mazot desteğinin artırılması ve ödeme tarihlerinin öne çekilmesi gerektiğini belirtti.

Üreticilerin beklentilerine de değinen Bayraktar, rekolte fazlası ve sınırlı ihracatın kuru soğan üreticisini mağdur ettiğini belirterek, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden alım yapmasını beklediğini ifade etti.

Mazot Desteği ve Vergi İndirimleri Talep Ediliyor

Artan mazot fiyatlarının üretim maliyetlerini etkilememesi için Bayraktar, mazot desteğinin artırılması ve vergi indirimlerinin talep edildiğini dile getirdi. Mazotun tarım için zorunlu bir üretim aracı olduğunu vurgulayarak, özel tüketim olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.