Ünlü Hattat Hüseyin Öksüz beğeni topladı

Ünlü Hattat Hüseyin Öksüz beğeni topladı

Ünlü hat sanatçısı Hüseyin Öksüz’ün uygulamalı olarak yazdığı eseri davetlilerden beğeni topladı.

 

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen “Sanat Ocağı Mevlevihane Atölye Çalışmaları” programına konuk olan, ünlü hat sanatçısı Hüseyin Öksüz’ün uygulamalı olarak yazdığı eseri davetlilerden beğeni topladı.

 

Uluslararası alanda üne sahip, birçok ödülün yanı sıra TBMM Üstün Hizmet ve Kültür Sanat Büyük Ödüllerine layık görülen hat sanatçısı Hüseyin Öksüz, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen “Sanat Ocağı-Mevlevihane Atölye Çalışmaları” programına konuk oldu. Öksüz, hat sanatının inceliklerini anlatarak uygulamalı olarak yazdığı eseri, salondaki davetlilerden büyük beğeni topladı.

ZİYARETÇİLER USTALARI İZLİYOR

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ilk kez geçtiğimiz yılki etkinliklerde başlatılan ve oldukça ilgi gören Sanat Ocağı Mevlevihane Atölye Çalışmaları, bu yılda birbirinden ünlü sanatçıların katılımlarıyla devam ediyor. Şeb-i Arus etkinliklerini izlemek üzere Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirler,  Ebru, Ney, Hüsn-i Hat, Çini, Tesbih, Cam Üfleme, Kaşık, Keçe, Minyatür, Tesbih, Telkari, Seramik ve Tezhip sanatının yapımına dair incelikleri de usta sanatçıların elinden izleme fırsatını buluyor.

HÜSEYİN ÖKSÜZ KİMDİR?

1944’te Konya’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Konya’da tamamladı. İlkokuldan sonra üç yıl hafızlığa çalıştı. Ramazanlarda Konya camilerinde mukabele okudu, Mevlüd Cemiyetlerinde bulundu. 1970-80 yıllarında Mevlana İhtifallerinde Mutrıp’da ney üfledi. 1966’da İstanbul’da Eczacılık tahsili sırasında (1968) Dünyaca tanınan Hattat Hamid Aytaç’tan Sülüs-Nesih,  Mustafa Uğur Derman’dan da Ta’lik derslerine devam ederek icazet aldı. Konya’da 10 yıl eczacılık yaptı. İslam Konferansı Teşkilatı’nın (IRCICA) her üç yılda bir gerçekleştirdiği Uluslararası Hat Müsabakalarında, dünya birinciliği dahil 5 ödül aldı. 1986 1. Uluslararası Hattat Hamid Hat Yarışması’nda Celî Dîvânî’de birincilik, Celî Ta’lik’de 1. Mansiyon,  Celî Sülüs’te II. Mansiyon, 1989 II. Uluslararası Yakut ül Müsta’sımî Hat Yarışması’nda Celî Dîvânî’de Mansiyon ve Nesih’de Mansiyon ödülleri kazandı. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmalı Sergilerinde ve yurtdışındaki sergilerde, çeşitli hat dallarında ödüller aldı. Yurt içinde ve yurt dışında sergiler açtı ve çeşitli kuruluşlardan beratlar, plaketler aldı. Türkiye’de ve Dünya’nın çeşitli yerlerinde (ABD'de 1, Avustralya’da 2, Kazakistan’da 3, Kırgızistan’da 1, Hollanda’da 3, Almanya’da 2) camilerin yazılarını hazırladı. 2001’de Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşuna öncülük etti ve öğretim üyesi oldu. Geleneksel Türk Sanatları Bölümünün üç yıl başkanlığını yaptı. Burada dünya çapında başarılı hattatlar yetiştirdi. Üniversite ve kurslarda yirmiden fazla talebesine icazet verdi.  2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü, 2012 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. 2011 yılında Selçuk Üniversitesinden emekli oldu. 2013’te KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı oldu. Halen bu görevini devam ettirmektedir.

unlu-hattat-huseyin-oksuz-begeni--(2).jpg

unlu-hattat-huseyin-oksuz-begeni--(3).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler