Üniversite öğrencilerine "girişimcilik" eğitimi

Üniversite öğrencilerine "girişimcilik" eğitimi

GTÜ ve KOÜ'de öğrenim gören öğrencilere girişimcilik eğitiminin verileceği Genç Girişimci Gelişmiş Ekonomi Projesi'nin protokolü imzalandı- KOÜ Rektörü Prof. Dr. Hülagü:"Bugün öğrencilerimize verilecek destekler, gelecekte birçok ülkenin ihracatından daha

KOCAELİ (AA) - Üniversite mezunu gençleri girişimci olmaya teşvik etmek ve sürdürülebilir bir işletme modeli geliştirme çabalarına destek sağlamak amacıyla hazırlanan Genç Girişimci Gelişmiş Ekonomi Projesi'nin protokolü imzalandı.

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli Kent Konseyi, İŞKUR ve KOSGEB ortaklığında gerçekleştirilen projenin protokolü Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, üretimin ekonomi için en önemli değer olduğunu, üretim artışının da işletmelerin sayısının artmasından geçtiğini söyledi.

Büyük bir genç nüfusa sahip olan Türkiye'nin bu konuda önemli bir potansiyel barındırdığını vurgulayan Özak, şöyle devam etti:

"Bu nüfus önemli oranda yükseköğretim almış mesleki ve akademik donanıma sahip gençlerden oluşuyor. Ancak bu gençlerimiz kendi iş yerlerini açmak yerine ağırlıklı olarak başka firmalarda çalışmayı tercih ediyorlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri de kendileri için oluşturulan fırsatları yeterince bilmemeleri. Gençlerin girişimcilik konusundaki donanımları arttırılır ve girişimcilik desteklerinden faydalanmaları sağlanırsa üniversiteden yeni mezun olan gençlerden daha fazla girişimci çıkmasının önünü açmış oluruz. İşte bu bilinçle oluşturduğumuz proje gençlere bireysel fayda sağlayacak, yeni istihdam alanları açarak işsizlik oranını azaltacak ve ekonomiye katkı sağlayacaktır."

- "Katma değeri yüksek ürünlerin üretimine önem verilmeli"

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise 21. yüzyılın yaratıcılık, üretim ve girişimcilik olgularıyla şekillenmekte olduğunu ve bu şekillenişin gidişatının da katma değeri yüksek ürünlerin üretimine önem verilmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti.

Katma değeri yüksek ürünlerin fikir ve proje hayata geçirme aşamaları iyi bir şekilde takip edilerek vücut bulduğunu vurgulayan Hülagü, bu noktada yeni nesil girişimcilerin fikirleri üretebilen ve hayata geçirilmesi noktasında doğru kaynakları kullanabilen gençlerden oluşacağını ifade etti.

Hülagü, gençlerin gerekli deneyimi kazanması adına bugün imzalayacakları protokolün öneminin çok büyük olduğunu söyleyerek, "Bugün öğrencilerimize verilecek destekler, gelecekte birçok ülkenin ihracatından daha fazla ciro elde edecek önemli şirketlerin oluşumuna da imkan sağlayacaktır. Bugün dünya ekonomisine yön veren ve değeri milyar dolarlarla ölçülen şirketlere baktığımızda 10-15 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını ve arkalarında birkaç cesur azimli girişimci ile onlara destek veren kuruluşlardan başka birşey olmadığını görürsünüz." diye konuştu.

- "İnovasyonun tetikleyicisi girişimcilik ruhu"

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün de Türkiye'de istihdamın büyük bir kısmının KOBİ'ler tarafından karşılandığı düşünüldüğünde, girişimciliğin öneminin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

Toplumdaki girişimcilik ruhu ne kadar beslenirse ve kişiler kendi işlerini kurmaya ne kadar çok teşvik edilirse istihdama da bir o kadar katkı sağlanacağını belirten Görgün, bundan dolayı bir ülkedeki girişimcilik potansiyelinin o ülkenin en büyük zenginliği olduğunu söyledi.

Görgün, inovasyonun bir ülkede sürdürülebilir büyümenin, toplumsal refahın ve istihdamın sağlanması için tek çözüm olduğunu, bunun tetikleyicisinin ise girişimcilik ruhu olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Gençlerin girişimcilik çerçevesi içinde sektörlere dahil olması, üniversite-sanayi işbirliği kavramına yeni bir boyut kazandıracaktır. Üniversiteler, araştırma yapacak girişimciler yetiştirerek, kendi projelerine destek olabilecek sanayi ortakları yetiştirmelidir. Buradan hareketle üniversite olarak öğrencilerimizin kariyer planlaması yaptığı bir dönemde, alışılagelmiş alternatifler dışında, girişimciliği önlerine bir seçenek olarak sunmayı ve üniversitelerde girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlamaktayız."

Konuşmaların ardından, Özak, Hülagü, Görgün, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, İŞKUR Kocaeli İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk protokolü imzaladı.

- Proje hakkında

Proje kapsamında katılımcılara KOSGEB tarafından 32 saati uygulamalı girişimcilik, 8 saati proje fikri oluşturma ve özgeçmiş hazırlama olmak üzere toplam 40 saat eğitim verilecek.

Eğitimlere sadece KOÜ ve GTÜ'de öğrenim gören 3. ve 4. sınıf ile yüksek lisans/doktora öğrencilere başvurabilecek. 5 günlük eğitim programının sonunda katılımcı öğrencilere KOSGEB onaylı sertifika verilecek.

Katılımcılara günlük 20 lira harçlık verilecek eğitimlere başvurular iki hafta sürecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :