Uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin büyümesini art arda yukarı yönlü revize ediyor

Uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin büyümesini art arda yukarı yönlü revize ediyor

Uluslararası finans kuruluşları Türkiye’nin 2014 yılına dair büyüme öngörülerini yukarıya çekmeye devam ediyor

LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası finans kuruluşları, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin büyüme tahminlerini art arda yukarı yönlü revize etmeye devam ediyor.

Uluslararası finans kuruluşları bu yılın başında Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin tahminlerini yılın ilerleyen aylarında yukarı yönlü revize etmek durumda kaldı.

Yılın ilk yarısını takiben önce Dünya Bankası, ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s (S&P) ve Moody’s ve son olarak da Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye’ye dair büyüme tahminlerini yıl içerisinde artırmaya karar verdi.

OECD bu hafta açıklanan “Ekonomik Görünüm Raporu”nda Türkiye’nin 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,8’den yüzde 3’e yükselttiğini açıkladı.

Daha önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s nisan ayında yayınladığı bilgilendirme notunda Türkiye ekonomisini bu yıl sonunda yüzde 2,5 oranında büyümesinin beklediğini belirtmesine rağmen, yılın ilk yarısının ardından bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,5 oranında artırarak yüzde 3'e çekti.

Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” notunun bir basamak altında değerlendiren S&P'nin Direktörü ve Türkiye’ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko ise AA’ya verdiği özel röportajında,  "Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttik" ifadesini kullanmıştı.

Oysa S&P, geçen yıl şubat ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “ani duruş riski” endişesini gerekçe göstererek “durağandan” “negatife” indirmeye karar vermişti.

S&P’nin Türkiye ekonomisine ilişkin ani duruş endişesi gerçekleşmemiş olmasına karşın, kuruluş 21 Kasım’da Türkiye’nin kredi not ve görümüne ilişkin açıklamasında Türkiye’nin kredi notu ve “negatif” görünümünü teyit ettiğini duyurdu.

Buna rağmen S&P’nin temel tahmin tablosuna göre kurum, Türkiye ekonomisinin halen 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 3, 2017 yılında ise yüzde 3,4 oranında büyümesini öngörüyor.

“Türkiye’yi yatırım yapılabilir” notuyla değerlendiren ilk kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü Janine Dow ise AA’ya özel röportajında bir çok finans kuruluşunun Türkiye'nin bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin yukarı yönlü revizyonlar yaptığını hatırlatarak, kendilerinin de yakın zamanda Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye yükselttiklerini söylemişti.

Fitch ayrıca ekim ayında Türkiye’nin “BBB-“ olan “yatırım yapılabilir notunu” ve “durağan” not görünümünü teyit ederken, “ekonomi yeniden cesaret verici yeniden dengelenme işaretleri vermeye devam etmektedir” değerlendirmesini yer verdi.

Dünya Bankası,  haziran ayında yayınlanan “Türkiye'nin Ekonomi Notu" başlıklı raporda, Türkiye'nin güçlenen ihracat ve devam eden kamu talebi sayesinde ekonomi dayanıklılığını koruduğu belirterek, Türkiye ekonomisinin 2014 yılına ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,4'ten yüzde 3,5'e çıkarıldığını duyurmuştu.

Öte yandan yakın zamanda Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin tahmininde aşağı yönlü revizyon yapma kararı aldı.

IMF, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda ise ekonomiyi gölgeleyen risklere dikkati çekerek, en son temmuzda güncellenen 2014 yılı küresel büyüme beklentisini yüzde 3,4'den yüzde 3,3'e çekmişti. IMF benzer şekilde, gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi de yüzde 4'den yüzde 3,8'e indirildiğini açıklamıştı. IMF nisan ayında yayınladığı raporunda, bu yılki büyüme tahmini yüzde 3,6, gelecek yılınki ise yüzde 3,9 olarak belirtmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı