Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu

Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kınık:- "İnsani yardıma aktarılan payın azaldığı, kozmetik sektörüyle bile yarışamadığımız bugün 65 milyon insan silah zoruyla evlerini terk etmek zorunda kalmış. 230 milyon göçmenin olduğu, 150 milyon insanın yardıma muhtaç oldu

ANTALYA (AA) - Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "İnsani yardıma aktarılan payın azaldığı, kozmetik sektörüyle bile yarışamadığımız bugün 65 milyon insan silah zoruyla evlerini terk etmek zorunda kalmış. 230 milyon göçmenin olduğu, 150 milyon insanın yardıma muhtaç olduğu bir dünyada sesimizin daha fazla yükseltilmesi ve insani yardım sektörünün aldığı payın arttırılması gerekiyor." dedi.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başlayan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu dolayısıyla Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Genel Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Elhadj As Sy basın toplantısı düzenledi.

Kınık, Kızılay Kızılhaç Hareketi'nin 4 yılda bir gerçekleştirdiği genel kurulu Antalya'da rekor bir katılımla düzenlediklerini, Kızılay ve Kızılhaç'ın 190 üye ülkesi bulunduğunu ve bunun 189'unun genel kurulda yer aldığını anlattı.

Yaklaşık 2 bin katılımcının insan ızdırabını dindirmek için gelecek 4 yılda yapacakları çalışmalarla ilgili konuları ele alacağını belirten Kınık, "Aynı zamanda yeni 4 yılın yönetimini, liderliğini belirleyeceğiz. Federasyonun başkanı, 4 kıta başkan yardımcılıkları ve 20 yönetim kurulu üyelikleriyle gençlik komisyonu başkanı seçilecek." diye konuştu.

Türkiye'nin insani yardımda öne çıktığına işaret eden Kınık, bu nedenle söz konusu toplantının Türkiye'de yapılmasının tesadüf olmadığını dile getirdi.

- "2030'a kadar yeni rota ele alınacak"

"Bu toprakların yardımseverliği, cömertliğiyle, sadece insanı merkeze alan insani politikalarla 100 binlerce insanın hayatını kurtaran, acılarını dindirmeye gayret eden bir toplum olduğumuz ortada." diyen Kınık, bunun takdir gördüğünü vurguladı.

Toplantılarda, 2030 yılına kadar Kızılay ve Kızılaç Hareketinin yeni rotası ve vizyonu ile bunlara ulaşmak için yapılacak çalışmaların ele alınacağını bildiren Kınık, "İnsani yardıma aktarılan payın azaldığı, kozmetik sektörüyle bile yarışamadığımız bugün 65 milyon insan silah zoruyla evlerini terk etmek zorunda kalmış. 230 milyon göçmenin olduğu, 150 milyon insanın yardıma muhtaç olduğu bir dünyada sesimizin daha fazla yükseltilmesi ve insani yardım sektörünün aldığı payın arttırılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının temasını "insanlığın gücü" olarak belirlediklerini ifade eden Kınık, insanlığın gücünün harekete geçirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Kızılay olarak Federasyonun üst yönetimine talip olduklarını kaydeden Kınık, şöyle devam etti:

"Başkan yardımcılığı görevine talibiz. Çok farklı platformlarda Türkiye'nin, Kızılay'ın tezlerini seslendirmeye gayret ediyoruz. Bu gayretlerimiz acılar çeken bu coğrafyadaki yardım derneklerince çok büyük karşılık buluyor. Ümit ediyorum oluşacak olan yeni yönetim yapısı bu vizyonun uygulanması noktasında somut adımlar atacaktır. Kızılay dünyanın farklı coğrafyalarında insanların ızdıraplarını dindirmeye çalışıyor. Bu yeni rolüyle de eğer kazanabilirsek Kızılay ve Kızılhaç koordinasyonunu gerçekleştirecek. Dünyanın en fazla bağışı yapan bölgesi olan Kızılay bölgesinde de karşılık bulması söz konusu olacak."

Genel Kurulda ele alınacak en önemli temanın göç olduğunu vurgulayan Kınık, insani yardımların önündeki sistematik engellerin, onlarca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen hala ambargonun ve açlığın bir silah olarak kullanılmasının, çılgın silahlanma yarışının, insanları öldürmek için harcanan trilyonlarca dolara karşılık hayat kurtarmak için çok mütevazi bütçelerin bile ayrılmıyor olmasının masaya yatırılacağını aktardı. Kınık, "Biz insanlığı temsil ediyoruz. Sesimizi yükseltmek ve biraz arıza çıkartmaktan başka bir yolumuz yok." ifadesini kullandı.

- "Savaşmayanlar insani bir şekilde muamele görmeli"

ICRC Genel Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin de insani yardımlar konusunda Türkiye'nin yaptığı sıra dışı katkıyı takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Türkiye'nin komşu ülkelerden gelen milyonlarca mülteciyi topraklarına kabul ettiğine dikkati çeken Staehelin, "2019 yılında gerçekleştirilecek uluslararası konferansta da Türkiye katılımcı olarak yer alacak. Türkiye son derece ilkeli insani yardımlar konusunda ciddi adımlar atılmasına destek sağlayacaktır." dedi.

Suriye, Irak ve Yemen gibi yerlerde uzun yıllardır devam eden savaşlardan zarar gören insanlar bulunduğuna işaret eden Staehelin, "İnsani ihtiyaçlar giderek artıyor. Çok ciddi şiddet yaşayan insanlar var. Hastanelere saldırılıyor, okullar bombalanıyor, sivil insanlar hedef alınıyor. Uluslararası insancıl hukukun ihlalleri yaşanıyor. Hem bazı devletlerin hem de bazı grupların bu hukuka uymadığını görüyoruz. Artık savaşmayanlar insani bir şekilde muamele görmeli." diye konuştu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Kızılay Kılzhaç Hareketi olarak nükleer silahların kullanılmaması konusunda çok net bir duruşlarının bulunduğunun altını çizen Staehelin, bu silahların kullanılması halinde oradaki insanlara yardım edilmesinin çok güç olduğunu dile getirdi.

Staehelin, "Yardım götürme imkanımız olmuyor. Bu silahların yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Sesimizi yükselterek bir antlaşma yapılmasını sağladık. Bu antlaşmanın daha fazla ülke tarafından kabul edilmesini bekliyoruz." dedi.

- Kızılhaç'taki yolsuzluk iddiası

Elhadj As Sy de Kızılhaç'ın Batı Afrika'da Ebola salgınıyla mücadele için kullanmayı planladığı 6 milyon doların çalındığı iddiasıyla ilgili soru üzerine, faaliyet gösterdikleri ülkelerde sürdürdükleri operasyonun içerisine denetim mekanizmasını da dahil ettiklerini anlattı.

"Böyle bir durum olduğunu biz ortaya koyduk." diyen As Sy, şunları kaydetti:

"Şu anda ayrıntılı inceleme aşamasındayız. 6 milyon doların bu ayrıntılı incelemede risk altında olduğu gibi bir durum söz konusu. Döviz kurunun banka tarafından yükseltilmesi veya şişirilmiş olması söz konusu olmuş olabilir. Aynı zamanda çeşitli işlemlerin sahte olduğu, faturaların şişirildiği yönünde iddialar var. Şu anda bunları şeffaf bir şekilde araştırıyoruz. Sorumlu taraflar tespit edildiğinde haklarında kovuşturma yapılacak ve kaybedilen kaynaklar telafi edilmeye çalışılacak. Bu sahtecilikle ilgili faaliyetlere dahil olanların hakları ellerinden alınacak ve gerekli cezalar verilecek."

Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu, 11 Kasım'da sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :