Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü

Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünce, hemzemin geçit kazaları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla...

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünce, hemzemin geçit kazaları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla vatandaşlara broşür dağıtıldı, kamusal alanlara afişler asıldı ve kamu spotları yayınlandı.


TCDD'den yapılan açıklamada, Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) öncülüğünde 2009'da ilan edilen Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü'nün 10-11 Haziran'da kutlandığı anımsatıldı. Bu güne özel bir takım çalışmalar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, hemzemin geçit kazaları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla söz konusu kazaların nedenleri ve önlemlerini içeren broşürler hazırlanarak vatandaşlara dağıtıldığı, kamusal alanlara afişler asılarak, kamu spotları yayınlandığı bildirildi.


Hemzemin geçitlerde uyulması gereken kuralların Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, sürücülerin demiryolu geçitlerinde ışıklı veya sesli işaretle verilen ''dur'' talimatına uymamaları, taşıt yolu üzerine indirilen tam veya yarım bariyerler varken geçide girmelerinin yasak olduğu vurgulandı.


Sürücülerin ışıklı işaret veya bariyerle donatılmamış demiryolu geçitlerinde önce durmaları, herhangi bir demiryolu aracının yaklaşmadığından emin olduktan sonra geçmelerinin yasa uyarınca zorunlu olduğunun belirtildiği açıklamada, bu kurallara uymayanların cezalandırılacağının hükme bağlandığı ifade edildi.


Açıklamada, hemzemin geçitlerde güvenliğin sağlanmasına ilişkin son yıllarda yapılan çalışmalar hakkında şu bilgilere yer verildi:


"Bin 729 hemzemin geçit kapatılarak geçit sayısı 4 bin 810'dan 3 bin 81’e düşürüldü. Korumalı hemzemin geçit sayısı bin 50’ye yükseltildi. Kauçuk ve kompozit kaplama yapılan geçitlerde konforlu ve emniyetli geçiş imkanı sağlandı. Tüm geçitlerde karayolu işaret levhaları gece görüşü için fosforlu levhalar yenilendi ve hemzemin geçit kazalarında önemli düşüşler oldu. 2000 yılında hemzemin geçitlerde 361 kaza meydana gelirken, 2015’te 27’ye düştü ve bu tür kazalarda yaklaşık yüzde 90’lık azalma yaşandı."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :