Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Şanlıurfa Valisi Tuna: - "Göç, mazlum insanların hayatta kalması için tek çare iken, insan hakları konusunda çok hassas olduğunu her fırsatta dile getiren Batı ülkeleri de göçler konusunda üzerine düşeni yapmalıdır. İnsani değerlerde vicdan, çifte standar

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, "Göç, mazlum insanların hayatta kalması için tek çare iken, insan hakları konusunda çok hassas olduğunu her fırsatta dile getiren Batı ülkeleri de göçler konusunda üzerine düşeni yapmalıdır." dedi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde dün başlayan ve 4 gün sürecek "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin ikinci gününde "Suriye krizi ışığında Türkiye'nin göç yönetim deneyimi" konusu ele alındı.

Vali Tuna yaptığı konuşmada, zirvenin kentte düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şanlıurfa'nın bütün kurumlarıyla seferber olarak "Halil İbrahim bereketiyle" Suriyelileri ağırladığını belirten Tuna, hayatta kalmak için göç etmekten başka çaresi olmayan mazlum insanlara kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.

Savaş ve iç karışıklıkların sadece o ülkeyi ve halkını değil, bütün dünyayı etkilediğine işaret eden Tuna, bu anlamda göçün küresel sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Küresel sorunlara yerel odaklı çözümler üretilmesinin ve bölgesel iş birliklerinin kurulmasının önemine dikkati çeken Tuna, şunları belirtti:

"Bu sorunun çözümünde hareket noktası küresel kardeşlik olmalıdır. Biz ülke olarak bu husustaki samimiyetimizi net bir duruşla gösterdik. Ülkemiz özellikle Nisan 2011'den itibaren uyguladığı açık kapı politikasıyla çok sayıda Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşını ağırlamaya başladı. Bunun yanında ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve olumlu gelişmeler de elbette bir çekim unsuru oluşturmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, göçmenlerin sorunları için bütün imkanlarını seferber etmiş, yasal düzenlemeler ve kurumsal yapılanmalarla bu hususta kısa zamanda dinamik, sistemli ve planlı hareket ederek etkili ve verimli bir organizasyonla, kriz yönetimi hususundaki başarısını bütün dünyaya göstermiştir. Çünkü biz, dünyayı gurbet bilen bir ferasete, bütün insanlığı bir tarağın dişleri gibi eşit gören bir basirete sahip bir milletiz. İçinde bulunduğumuz süreçte, birçok insanın hayatı ve özgürlüğü söz konusu olmadıkça ülkelerini terk etmeyecekleri ve bu tür olayların siyasi ya da sosyal tartışmaların dışında bir insanlık meselesi olduğu konusunda tüm dünyada farkındalık oluşturulması son derece önemlidir."

- "Teröre kucak açanlar koyunlarında yılan beslemektedir"

Tuna, batılı devletleri "sığınmacı politikası" konusunda eleştirerek, bu sorunun çözümü için tüm dünyanın ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Suriyeliler konusunda hem Şanlıurfa hem de ülke olarak önemli çalışmalara imza atıldığını aktaran Vali Tuna, şöyle devam etti:

"Göç, mazlum insanların hayatta kalması için tek çare iken, insan hakları konusunda çok hassas olduğunu her fırsatta dile getiren Batı ülkeleri de göçler konusunda üzerine düşeni yapmalıdır. İnsani değerlerde vicdan, çifte standart kabul etmez. Hiçbir maddi bedel insan hayatından, gözyaşların dindirilmesinden, yaraların sarılmasından daha değerli olamaz. Yine küresel bir sorun olan terör karşısında da çifte standart tanımayan bir şeffaflık, dürüstlük ile net bir duruş sergilenmelidir. Nitekim küresel bir sorun olan göçün kaynağı, insan hayatını hiçe sayan faaliyetlerdir. Teröre kucak açanlar bilmelidir ki koyunlarında yılan beslemektedir ve o yılan er geç kendilerini de sokacaktır."

Katılımcılara çeşitli hediyelerin takdim edildiği zirvenin bugünkü oturumlarında, "Yeni Kentsel Gündem Kapsamında MEWA Bölgesinde Mülteciler", "Göç Politikaları ve Suriye Krizi" ile "Göç Yönetiminde Yerel Yönetim-Kamu-Sivil Toplum Ortaklığı" gibi konular ele alındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler