"Ülkeler salgın ihtimaline karşı hazırlıklı olmalı"

"Ülkeler salgın ihtimaline karşı hazırlıklı olmalı"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yılmaz: - "Bir salgın durumunda ya da aciliyet gerektiren bir sağlık krizi durumunda, ülkelerin hazırlıklı olması gerekiyor. Hem finansal açıdan kaynakların hazırlığı hem insan gücü hazırlığı hem de fizik gücü hazırlığ

BERLİN (AA) - ERBİL BAŞAY - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz, dünyada bir salgın veya sağlık krizi durumunda ülkelerin buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın dönem başkanlığını üstlendiği G20 kapsamında düzenlenen sağlık bakanları toplantısında Türkiye'yi temsil eden Yılmaz, bugün sona eren toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, burada G20'nin ilk sağlık bakanları toplantısının yapıldığını belirtti.

Sağlığın, G20'nin gündemine girmesinde iki temel konunun bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Bunlardan biri Ebola salgınında yaşadığımız gibi bu tarz salgın olaylarında bütün ülkelerin desteğini alacak şekilde küresel bir eylem planının ortaya çıkmasının gerekliliği, diğeri de Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 'yavaş tsunami' olarak tanımladığı anti mikrobiyal direncin giderek yayılıyor olması ve bir süre sonra artık belki antibiyotiklerin keşfedilmediği döneme dönme korkusu." dedi.

Bu iki konunun gündeme alınmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Yılmaz, Türkiye'nin bu çalışmaları hem desteklediğini hem de ciddi anlamda katkı verdiğini söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin sağlık alanında 2003'te yaptığı büyük dönüşümden sonra ciddi ilerleme kaydettiğini vurgulayarak, "Burada hem yaptıklarımızı anlatma fırsatı bulduk hem de önemli karar aldık." diye konuştu.

Fatma Meriç Yılmaz, Bu toplantıda alınan, G20 Liderler Zirvesi'ne sunulacak kararlara ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Bir salgın durumunda ya da aciliyet gerektiren bir sağlık krizi durumunda, ülkelerin hazırlıklı olması gerekiyor. Hem finansal açıdan kaynakların hazırlığı hem insan gücü hazırlığı hem de fizik gücü hazırlığı son derece önemli. Elbette G20 ülkeleri, bu tarz kriz durumlarında en önde destek vermesi gereken ülkeleri oluşturuyor. Bu nedenle burada alınan kararlar önemli. Yine bir diğer konu anti mikrobiyal direnç. Bugün çok fazla antibiyotik kullanma gibi bir hata nedeniyle, bir yandan da yeni antibiyotikler üretime alınmadığı için anti mikrobiyal direncin giderek arttığı, yeni antibiyotikler devreye girmediği için insanların anti mikrobiyal direnç nedeniyle ölmeye başladığı bir çağa giriyoruz maalesef. Burada hem yeni antibiyotikler için AR-GE çalışmalarının desteklenmesi hem de uluslararası global aksiyon planı konusunda kararlar alındı."

- "G20 ülkelerinin sorumluluğu var, bu sorumluluğu almaya hazırlar"

Sağlık alanında iletişimin ve güvenin önemine dikkati çeken Yılmaz, "Salgının gerçekleştiği ülke, ekonomik olarak bundan kötü bir şekilde etkilenmekten korkuyor, tedirgin oluyor. Bunu bildirmekte geç kalabiliyor. Bunun vurgusunu yapmak gerekiyor. Çünkü geç kalındığı zaman, bu sefer tedavinin devreye girmemesi, yeterli önlemlerin alınmaması gibi nedenlerle kontrolü güçleşen bir salgına dönüşebiliyor. Tabii burada insanların biraya gelmesi, birbirlerini tanıması ve güven ilişkisi kurmaları önemli." diye konuştu.

Toplantıda bir simülasyon çalışması yapıldığını da anlatan Yılmaz, herhangi bir ülkede salgın ortaya çıktığında, bu ülkenin nereye bildirim yapması gerektiği, bildirimde geciktiğinde oluşacak sonuçlar, kaynakların nasıl devreye alınması gerektiği, hangi ülkenin hangi kapsamda ne şekilde katkı verebileceğinin somut örnekler üzerinden tartışıldığını ve sonuçlar alındığını kaydetti.

Yılmaz, "G20 ülkeleri olarak önemli sorumluluğumuz var diye düşünüyoruz ve bu sorumluluğu almaya herkesin hazır olduğunu da buradan deklare etmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler