Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Rus yanlısı ayrılıkçılar, doğudaki kömür ocaklarının yarısından fazlasını kontrol ediyor

KİEV (AA) - Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların bölgedeki kömür ocaklarının yarısını kendi kontrolüne aldığı bildirildi.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Yuriy Prodan, yaptığı açıklamada hükumetin doğudaki kömür ocaklarının yarısından daha azını işlettiğini kaydederken, Rus yanlısı ayrılıkçıların doğudaki kömür ocaklarının yarısından fazlasını işgal ettiğini dile getirdi.

Prodan, Ukrayna'nın doğusundaki 150 kömür ocağının 83'ünün hükumet güçlerinin kontrol etmediği bölgelerde bulunduğunu hatırlatarak, bu bölgelerdeki kömür ocaklarının Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilmiş durumda olduğunu vurguladı. Prodan, doğudaki çatışmalardan dolayı Ukrayna'da şimdiye kadar 30 milyon ton kömürün daha az üretildiğini kaydederken, bunun 16 milyon tonunun ülkedeki termik santrallerin ihtiyacı için kullanması gerektiğini hatırlattı.

Ukrayna Bağımsız Madenciler Sendikası Başkanı Mihail Volinets de doğudaki ayrılıkçıların kontrol ettikleri bölgelerdeki kömür ocaklarını kendi menfaatleri için işlettiğini kaydederken, bu bölgelerdeki mevcut kömür ocağı yetkililerinin de ayrılıkçılar tarafından görevden alındığını ve bu kömür ocaklarına ayrılıkçıların kendi adamlarının yönetici olarak görevlendirildiğini belirtti.

Volinetsk, bu ocaklarda üretilen kömürün bir kısmının yasadışı yollarla Rusya'ya götürüldüğünü ileri sürerken, bir kısmının ise ayrılıkçıların kontrolündeki termik santrallerin ihtiyaçları için kullanıldığını dile getirdi.

Öte yandan, Enerji ve Kömür Sanayi Bakanlığı açıklamasında, ülkedeki termik santrallerinde kullanılmak üzere Güney Afrika'dan ithal edilen 85 bin ton kömürün dün gemi ile ülkeye ulaştığı kaydedilirken, bu yıl sonuna kadar Güney Afrika'dan 1 milyon ton kömür ithalatı konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi. 

Yıllık ortalama 80 milyon ton çeşitli kömür cinsinin üretildiği Ukrayna'da, doğalgaz sıkıntısı ve kömür üretiminde meydana gelen belirgin ölçüdeki düşüşten dolayı yılın Ocak-Ağustos döneminde yurtdışına yaptığı kömür ihracatı da yüzde 26 oranda azalırken, kış mevsiminde ülkedeki termik santrallerin çalışması için yurtdışından 4,5 milyon ton kömür ithal edilmesi planlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı