Ukrayna’dan Türk iş insanlarına "özelleştirme" daveti

Ukrayna’dan Türk iş insanlarına "özelleştirme" daveti

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Kubiv:- "Türk firmalarını Ukrayna'daki özelleştirme sürecini yakından takip etmeye davet ediyorum"- "Türkiye ile daha da güçlü olabiliriz. Biz rakip değiliz, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birbirimizi tamamlayan ü

ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - DMİTRİ CHİRCLU - Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv, “Türk firmalarını Ukrayna'daki özelleştirme sürecini yakından takip etmeye davet ediyorum.” dedi.

Kubiv, Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkileri ile Türk şirketleri için ülkedeki fırsatları AA muhabirine değerlendirdi.

İki ülkenin son yıllarda çok sıcak ilişkilere sahip olduğunu, bunun da ticarete yansıdığını aktaran Kubiv, Türkiye ile 2007'den beri müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) kısa zamanda imzalanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kubiv, “Bu anlaşmasının 6 ay içerisinde imzalanmasını umut ediyoruz. İki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesi için çalışmalar yapılıyor. Tarım, enerji ve savunma alanında ortak projelerin geliştirilmesi için çabalıyoruz. Tarım sektöründe buğday yetiştirme ve işlenip un haline getirilmesi konusunda ortak şirketlerin kurulması söz konusu. Bütün bu gelişmeler STA'nın imzalanma sürecini hızlandırıyor.” ifadesini kullandı.

Kubiv, Ukrayna'daki özelleştirme sürecine ilişkin bilgi vererek, “Türk iş adamlarının Ukrayna’daki özelleştirme sürecinden faydalanmalarını istiyoruz. Türk firmalarını Ukrayna'daki özelleştirme sürecini yakından takip etmeye davet ediyorum. Yatırımlara devlet garantisi veriliyor. Yatırım süreci destekleniyor ve şeffaf bir yol izleniyor.” dedi.

İki ülke iş insanlarının ortak yatırımlar için görüşmelerini sıklaştırdıklarını anlatan Kubiv, Türk iş insanlarının Ukrayna’da yaptıkları yatırımlarla yeni istihdam alanları oluşturduklarını söyledi.

- "Türkiye yeni piyasalar demek"

Türkiye'nin coğrafi konumunun diğer ülkelere açılma açısından sağladığı avantajlara da işaret eden Kubiv, "Türkiye bizim için yeni piyasalar demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesi ile Rusya arasındaki sorunlara da değinen Kubiv, Rusya önünde hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini kaydetti. Kubiv, “Fiili olarak Ukrayna topraklarının yüzde 7’si Rusya işgali altında bulunuyor. Buna rağmen Ukrayna son 4 yılda büyük bir ekonomik istikrarı yakalamıştır. ” diye konuştu.

Kubiv, "Ukrayna her zaman başarılı oldu ve olacaktır. Türkiye ile daha da güçlü olabiliriz. Biz rakip değiliz, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birbirimizi tamamlayan ülkeleriz. Son yıllarda Ukrayna’nın yaşadıklarını hiçbir ülke görmemiştir. Ukrayna güçlüdür, Avrupa'nın demokrasi ve özgürlük fikrini benimseyen bir ülkedir. Uluslararası örgütler ve ABD gibi büyük devletler Ukrayna’ya destek veriyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :