Ukrayna için yeni zirve çalışması

Ukrayna için yeni zirve çalışması

Hollande, Poroşenko ile telefonda görüştü

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile telefon görüşmesi yaptı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hollande Ukrayna sorununun çözümü için ''Normandiya Dörtlüsü''nün (Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna) katılımıyla yeni bir zirve düzenlemeye hazır olduğunu bildirdi.

Almanya Başbakanı Angele Merkel ile Ukrayna’nın doğusundaki krizin barışçıl biçimde çözülmesi yolunda kararlı olduklarını yineleyen Hollande, Minsk anlaşmasının güvenlik ve siyasi alanda yürürlüğe girmesi ile ilgili çabaların artırılması çağrısında bulundu.

''Ukrayna'nın Rusya sınırının kontrolünün tesisi ile ilgili sürecin belirlenmesine yönelik izlenecek metot konusunda yeni bir yol haritasının acilen hazırlanmasını'' isteyen Hollande, Ukrayna’nın doğusunda yine Ukrayna kuralları ve AGİT kurallarına uygun yeni bir seçim düzenlenmesi için gerekli koşulların sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Hollande, ateşkesin güçlendirilmesinin gerekliliğine işaret ederek, ''Önümüzdeki günlerde, krizin çözümü konusunda çalışmalara hız kazandırılması için Normandiya Dörtlüsü ile bir toplantı düzenlenmesine hazırım.'' ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı, dün de bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüşmüştü.

Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, dün yaptığı açıklamada, Fransa, Almanya, Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımıyla Ukrayna sorunuyla ilgili Berlin'de zirve düzenlenmesi için çalıştıklarını bildirmişti.

İki yıl önce Normandiya çıkartmasının yıl dönümü dolayısıyla Fransa'da düzenlenen etkinliklerde ilk defa bir araya gelen dört ülkenin lideri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de düzenlenen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından ''Normandiya Dörtlüsü'' veya ''Normandiya formatı'' olarak anılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :