Ufuk Turu Toplantıları başladı

Ufuk Turu Toplantıları başladı

Konya Sivil Toplum Kuruluşları'nın ortaklaşa düzenlediği "Türkiye'nin Geleceği" başlıklı 10. Ufuk Turu Toplantıları, Alanya Bera Otel'de Mehmet Emin Parlaktürk'ün okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Toplantıya şeref misafiri Rasim Özdenören'in yanı sıra AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, RTÜK Üyesi Hamit Ersoy, akademisyenler, değişik illerden vakıf ve STK temsilcileri ile gazeteciler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıların açış konuşmasını yapan Konya STK Başkanı Latif Selvi, yaşamın bir mücadeleden ibaret olduğunu ve bu mücadelenin aktörlerinin saçları ağarsa da bir gün bile davadan asla feragat edemeyeceklerini söyledi. Selvi, "STK çalışmaları toplumun gönüllü birliktelikleridir.  Bu anlamda STK'ların oluşturdukları yapılar halkımızın temsilini ifade ettiği için bugün de yarın da önemli fonksiyonlar icra edecektir" dedi. Zenginliğin dünyada bir cennet kurmak için değil insanlık için harcaması gerektiğine işaret eden Sevi şöyle devam etti: Diğer insanları köleleştirmek için zenginlik kullanılmamalıdır. "Dünyanın serveti bana aittir" diyenlerin saltanatını sonlandırmalıyız. Hepimizin sorumluluğu büyük. Bu yaşam eğer bir köle sistemi getirmişse insani değerlerin öncelendiği bir mekanizmayı oluşturmaya biz mecburuz.  Her yaşadığımız nefesi bir fırsata dönüştürmek zorundayız.

BİZ ÇOK ÖNEMLİYİZ

STK'ların yönetim mekanizmalarına tesir ettiğini kaydeden Selvi,  "Biz çok önemliyiz, değerliyiz ve bir çok şeyi başarabiliriz.  İnsani değerlere dayanan dünyada bir sitem olacaksa, bu sistemin kuruluşuna katkıda bulunabiliriz. Devletin bıraktığı boşlukları doldurma görevimiz var ama insanlığı dikkate almamız lazım. Dayatmalara karşı biz kendi değerlerimizi koruyarak bir mekanizma kurulabileceğini göstermeliyiz. Gelinen noktanın çok önemli olduğunu düşünüyorum bundan sonra daha büyük adımlara ihtiyacımız var. Bunun için de birlikte hareket edeceğiz. Biz ne istiyorsak o olacaktır. Hiçbir dayatmayı kabul etmiyoruz. Daha aktif sorumlulukları üstleneceğiz ve başaracağız" diye kaydetti.

foro-icerik-096.jpg

SORGUN: DEĞİŞİMİ YÖNETMELİYİZ

Daha sonra kürsüye davet edilen AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun da, yaşanan değişime dikkat çekerek, "Ya bu değişime direneceğiz tasfiye olacağız. Ya ayak uyduracağız ya da bu değişimi yönlendireceğiz. Bu değişime yön vereceğiz. Bu bakımdan STK'ların bu değişimin dışında kalması düşünülemez. Rüzgarın önündeki yaprak gibi olamayız. Değişimi yönetmek STK'lara bağlıdır. Kendimizi, kuruluşlarımızı önemsediğimiz ve bu değişimi yönetebildiğimiz takdirde değişim hayra olacaktır" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE YENİDEN GÜÇLENDİ

Toplantını şeref misafiri Rasim Özdenören de toplantıların hayırlara vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, dün hasat adam denilen Osmanlı varisi Türkiye'nin bugün yeniden daha genç ve dinç bir vaziyette olduğuna dikkat çekti. Özdenören, "Çok badirelerden geçtik hâla da geçmekteyiz.  Türkiye kendi kavramlarını kaybetti, yeni kavramlar iktibas etti fakat her iki kavramı da içselleştiremedi" dedi. Özdenören şöyle devam etti: Bugün bir anayasa yapacaksak bu hiçbir kurumun vesayeti altında olmamalı. Yeni anayasamızı hukuka bağlı olarak hazırlamalıyız. Yasaların demokrasiye aykırı hükümleri düzeltilmelidir.

YÜRÜLÜKTEKİ KURUMLAR GEREKLİ Mİ?

Valilerin, emniyet  müdürlerinin, milli eğitim müdürlerinin seçimle göreve gelmesi gerektiğini ilke olarak ileri süren Özdenören, "MGK gibi kurumların halen yürürlükte bulunması gerekiyor mu, MGK'ya ihtiyaç var mı bunu da ele almalıyız" dedi. Özdenören,  seçilmişlerin olduğu yerde atanmışların bulunmasının demokrasi homojenliğine aykırı bir pozisyon olacağını söyledi. Özdenören'e konuşmasının ardından Konya STK'ları adına hediyeleri İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi takdim etti. Toplantıların 1. Oturumu öğleden sonra "Medeniyet, inanç ve değer" başlığı altında Prof. Dr. Yasin Aktay'ın Oturum Başkanlığı'nda devam edecek. Oturumda Prof. Dr. Çağrı Erhan, Prof. Dr. Muhittin Ataman ve Prof. Dr. Birol Akgün bildirilerini sunacak. Cuma ve cumartesi günleri yapılacak oturumların ardından pazar günü kapanış oturumu gerçekleşecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler