"Ufka Yolculuk Kültür Yarışması"

"Ufka Yolculuk Kültür Yarışması"

Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü, Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce kişinin katıldığı "hadis" yarışması düzenledi.

Bu sene 4'üncü kez düzenlenen "Ufka Yolculuk Kültür Yarışması"nda, Türkiye'nin 81 ilinde 654 okulda, mahkum yarışmacılar için 232 hapishanede binlerce kişi, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar tarafından "İmam Nevevi’nin Riyazü's Salihin" eserinden özel derlenen “Riyazü's Salihin'den 1001 Hadis Seçkisi” kitabından sınava girdi.

Yarışmanın basın sorumlusu Onur Ocakdan, Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü'nce düzenlenen yarışmanın amacının her Müslümanın bilmesi gereken temel bilgileri öğrenmesini sağlamak olduğunu belirterek, "İlk üç yılında yarışmamıza yaklaşık 600 bin kişi katıldı. Amacımız öncelikle Allah rızasını kazanmak, sonrasında ise okuyan, düşünen ve okuduklarıyla hayatına yön veren bireylerin yetişmesine katkı sağlamak ve onları ödüllendirmek." dedi.

Ocakdan, yarışmada her yıl farklı bir konu ve kitap seçildiğini ifade ederek, bu sene "Riyazü's Salihin'den 1001 Hadis Seçkisi" kitabı ile İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in hadisleri ile ilgili farkındalık oluşturduklarını söyledi.

- "7'den 70'e her yaştan insan yarıştı"

Yarışmaya dünya çapında, her yaş grubundan 360 bin kişinin başvurduğuna dikkati çeken Ocaktan, şunları anlattı:

"Bugün sınav salonlarında görüldüğü gibi 7'den 70'e her yaş grubundan dede torun, baba oğlu, anne kız, anneanne torun olan birçok insan hadis için yarıştı. Özellikle 25 yaş altı katılımcıların sayıca fazla olduğunu gözlemlemek bizi çok mutlu etti. Sınav sonuçlarını biz de merakla bekliyoruz. Hapishanelerde de binlerce mahkum yarışıyor. Geçen yıl Ümraniye E Tipi Cezaevi'ndeki bir mahkum İstanbul il birincisi olmuştu. Kendisinin cezası uzun olduğu için kazandığı 'Umre Ödülü'nün maddi karşılığını kendisini yetiştiren babaannesine ulaştırdık."

Ocakdan, sınav sorularının yaş gruplarına göre düzenlendiğini vurgulayarak, A kategorisinde 14 yaş altının, B kategorisinde 14-19 yaş aralığının, C kategorisinde 19 yaş üstünün, D kategorisinde de ihtisas grubunun yarıştığını söyledi.

"Ufka yolculuk kaybedeni olmayan bir yarışma" yorumunu yapan Ocakdan, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yazılı izinleriyle ve birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle gerçekleşen sınavın sonuçlarının 22 Nisan'da ufkayolculuk.com internet sitesinden ilan edileceği bilgisini verdi.

Yarışmanın bu yılki pilot okulu olarak belirlenen Kadıköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Adnan Şengül de, yarışmanın pilot okulu olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Bu sınav bir çok ilkleri bünyesinde barındıran bir sınav. Bir kere sınava başvuran herkes gönüllü, ikincisi gözetmenlerin tamamı gönüllü, üçüncüsü sınavı organize eden yüzü aşkın organizasyon var, hepsi gönüllü." diye konuştu.

Şengül, sınava katılan herkesin bilgi ve birikiminin arttığına işaret ederek, "Ayrıca bu sınav ÖSYM'den sonra Türkiye'nin en büyük ikinci sınavı. Bugün burada herkes Allah rızası için ter döktü." dedi.

- "Allah'ın rızasını kazanmak bütün ödüllerden önemli"

Yarışmaya katılan Sevim İleri, yarışmaya hadis bilgisini ölçmek için katıldığını söyleyerek, "Sınav iyi geçti, kararsız kaldığım soruları cevaplamadım. Yıllar sonra ilk kez sınava giriyorum. Hadisleri öğrenmek çok hoşuma gidiyor, günlük hayatıma yansıtmaya ve çocuklarıma da aktarmaya çalışıyorum. Ödülle ilgilenmiyorum, Peygamber Efendimizin sünnetini yerine getirmek, Allah'ın rızasını kazanmak bütün ödüllerden önemli" şeklinde konuştu.

Oğlu ve kızı ile birlikte yarışmaya katıldığını belirten Nusret Kaya da, sınava oğlu ile birlikte hazırlandıklarına vurgu yaparak, "Sınava hem ailemi teşvik etmek hem de kendi bilgilerimi ölçmek için girdim. Söz konusu olan Peygamber Efendimiz olunca da koşa koşa sınava geldik." ifadesini kullandı.

Yarışmada, dereceye girenlerden 16 kişiye umre seyahati, 28 kişiye tablet bilgisayar ve toplamda 15 bin lira para ödülü verilecek.

KKTC'den de binlerce kişinin katıldığı yarışmanın dünya genelinden çeşitli ülkelerden başvuranlar bu akşam 18.00'da internet üzerinden yarışacaklar.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :