Tutal'ın Çılgın Projesi: 'İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'

Tutal'ın Çılgın Projesi: 'İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal başkanlığının 2 yılını Memleket'e değerlendirdi.

Üçlü sac ayağını sağlam kurduklarını ifade eden Başkan Tutal, 'projelerimiz sadece Seydişehir'i değil tüm Konya'yı ilgilendiriyor. Hatta Antalya yolunu kullanan tüm vatandaşlarımız faydalanacak' ifadesini kullandı. Türkiye'de birkaç bölge haricinde Konya'da ilk defa Seydişehir'de başlatılan  'İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi' projesine destek isteyen Mehmet Tutal, "sıkıntıları çözüp hayata geçirirsek bölgeyi uçuracağız" dedi.

12052561_777165255726318_6512455416246390594_o-001.jpg

 

-Seydişehir’i sizin ağzınızdan tanıyabilir miyiz?

Seydişehir, Konya’nın önde ve gözde olan ilçelerinden birisi. Konya deyince Mevlana Seydişehir deyince de Seyyid Harun Veli Hazretleri aklımıza gelir. 1300'lü yıllarda Orta Asya erenlerinden gelir ve Seydişehir’i kurar. Daha önceden yönetimde ve daha sonra emir olmuş. Günümüzde baktığımızda alüminyum boyutuyla, hayvancılık boyutuyla sanayi ve turizm boyutuyla önde olan bir ilçedir. Seydişehir'in kabuğunu kırması 1968 yıllarında alüminyum fabrikasının kurulmasıyla başlıyor. Şu anda Türkiye’nin birçok ilinden daha modern olan bir yapılanması var. Şu anda iyi bir çıtayı yakalamış bir ilçedir. Şehir merkezinde 43 bin, kırsal mahallelerimizle birlikte 64 bin nüfusa sahip.

-Yeni büyükşehir yasasıyla birlikte size kaç mahalle bağlandı?

31 köy, 8 kasabamız belediyemize bağlandı. Merkezle birlikte 55 mahalle oldu. Şehir merkezi olarak düşündüğümüzde genişlemiş bir hizmet alanımız var.

 -Yaklaşık 2 yılda Seydişehir’de neleri başardınız?

Elhamdülillah biz aday iken büyük projelerimiz vardı ve bu projelerle geldik. Gelirken de Ankara – Konya – Seydişehir diyerek geldik. Bu üçlü sac ayağını kuralım demiştik ve şimdi bu üçlü ayağı oluşturduk. Bizim Seydişehir’e ekonomik, sosyal olarak kazandıracağımız projelerimiz vardı. Şükürler olsun ki, verdiğimiz sözlerin hepsini ya başladık ya da tamamladık. 2 yılda ciddi mesafeler aldık. Göreve gelir gelmez başladığımız ve hala devam eden projeler var

12183901_776420862467424_210612550709593783_o-001.jpg

-Üçlü saç ayağı nedir?

Projenin ismi, Ankara – Konya – Seydişehir. Belediyelerin gelirlerinde, kasabaların, köylerin katılmasıyla bir sarsılma oldu. Dolayısıyla maddi olarak biraz sarsıldık. Seydişehir’de bizim yapmış olduğumuz çalışmalar mutlaka ilgili bakanlıktan bir kaynak alınmıştır. Bunlara rağmen bu proje çok önemli ve bir o kadar da elzem bir proje idi. Bizim bir de 'mega projelerimiz' var. Onlardan birisi 'Kuğulu Park' ve devamnında su sporları göleti diye projeyi başlatmıştık. İşin içine girdikten sonra daha da büyüttük. Bu projeyi KOP kanalıyla milletvekilimiz Mehmet Babaoğlu’yla başlattık. KOP projesinin kalkınma maddeleri içerisine Seydişehir’in projesi resmi olarak Seyd-i Park adıyla girdi ve Kalkınma Bakanlığı’ndan da onaylandı. Bu proje Küpe Dağı'nın eteğinde Konyalı vatandaşların da faydalandığı bir alan. Antalya çevre yoluna çıkan büyük bir alan var. İçerisinde küçük göletlerde var. Şu anda yine büyük bir gölet daha yapıyoruz. Projenin içerisinde sosyal alanlar, AVM, organik ürünlerin satılabileceği yer, sportif faaliyet yapılacak alanlar var. DSİ kanalıyla gölet kısmını çalışıyoruz. DSİ şu anda çalışmalarını kısmen başlatmış durumda. Orman Genel Müdürlüğü de bu işin içinde yer alıyor. Orman kısmına da yürüyüş yolları şeklinde bir bütün haline getireceğiz. Sadece Seydişehir’in değil, Antalya’ya giden yolcuları da kapsayacak şekilde her vatandaşın rahatlıkla oraya dönüp dinlenebileceği ve birçok faaliyetin olacağı büyük bir proje yapıyoruz. Şu anda Konya bürokrasisi o projenin olacağına kanaat getirdiler dolayısıyla bu proje üzerinde tüm Seydişehir hatta Konya olarak çalışıyoruz.

12473880_10205132532583372_1203044035057734524_o-001.jpg

-Bunun bütçesini Seydişehir Belediyesi mi karşılayacak?

Bu projenin bütçesini biz karşılayacak olsak 5 yıllık belediye gelirinin tamamını yatırsak bile yetmez. Bir kısmını KOP kanalıyla çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesinin desteği var, gölet kısmını DSİ çalışıyor. Bunun yanında Orman Genel Müdürlüğü işin içinde. Dolayısıyla hepsi katkı sağlıyor.

-Projenin ne zaman bitecek?

Proje ihalesi yapıldı, gölet kısmının yapılmasına başlanıldı. Orada Marangozlar Sanayimiz var, bu sanayimizi daha güzel bir yere kaldırmamız gerekiyor. Sanayiyi taşıyacağımız yerde de bir kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz. Bu biraz zaman alacak ama en kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz.

-Başka neler yaptınız?

Seyyid Harun Veli Hazretleri'nin hem türbesinin bulunduğu 'Çiğdem Tepesi' dediğimiz Seydişehir’in ilk kurulduğu yerde bir proje var. Daha önceleri belediye oralara bir iş merkezi yapmıştı. Ciddi manada görüntü kirliliği oluşturuyor. O bölgenin sadece cami etrafı değil, büyükşehir belediyemiz de imar tadilatını yaptı. 50 yıl sonra bir büyükşehirde neler olması gerekiyorsa o şekilde bir proje hazırlandı. Diğer taraftan imarlaştırma çalışmalarını başlattık, şu anda imar ve emlak başkanlıklarımız konuyla ilgileniyor, bizler de takip ediyoruz.

12471662_10205132532663374_6395953326900461632_o.jpg

-Adaylığınız döneminde verdiğiniz sözlerden yapamadığınız var mı?

Sokak hayvanlarını koruma barınağı var. Barınak mevzuatına baktığımız zaman sokaktan toplanılan hayvanları alıyorsun, bakımını yapıyorsunuz ve en fazla 3 ay sonra geriye bırakmanız gerekli. Dolayısıyla bunun çok sağlıklı bir sonuç olmayacağını düşündüğüz için şu anda askıya aldık.

- Sosyal belediyecilikle ilgili neler söylersiniz?

İşin içine girdikten sonra anladım ki her iş belediyeye gelir. Dolayısıyla güncel bir konu olarak bir sokakta kalmış Suriyeli vatandaşla veya bir aileyle ilgilenmek mecburiyetindesiniz. Gençlerin sıkıntılarıyla ilgilenmelisiniz. Çok güzel parklar yaparsınız ama gençlikle ilgilenmezseniz yarın o parkların uyuşturucu kullanan gençlerle dolu olduğunu görebilirsiniz. Gençlerimizin enerjilerini güzel yerlerde harcayacakları yerler yapılması gerekiyor. Seydişehir, fabrikadan dolayı geçmiş dönemlerde ikinci liglerde futbol takımları olan ve milli güreşçi yetiştirmiş olan bir ilçe. İkinci ligde şu anda bir voleybol takımımız var. Süper amatörde iki takımımız var ve devam ediyor. Belediye bünyesinde hem ferdi hem de takım sporlarında, yok yok diyebiliriz. Dövüş sporlarının hepsi var. Biz bunlarla ilgileniyoruz ve tesisler sağlıyoruz. Eksik olan kapalı spor salonumuz vardı yeni tamamladık. Salonun baştan aşağıya bakımını yaptık. Gençlerimizin hizmetine açmış olduk. Büyük mahallelerimizin tamamına sentetik çim sahalar yaptık. Tüm dallarda olan yaz spor okulları açıyoruz. Çanakkale gezilerini devam ettiriyoruz. İkinci bir kültür merkezi yapıyoruz. Ramazan etkinlikleri yaygınlaştırıldı. Kandil programları var. Aşevimizde çok sayıda insana öğle ve akşam yemekleri veriyoruz. Halk ekmek fabrikası kapanmıştı biz onu yeniden açarak, ihtiyaçları olanlara ürettiğimiz ekmeklerin yaklaşık 3'te birini paylaşıyoruz. Milli değerleri anlatan filmleri kiralıyoruz, milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla öğrencilere izletiyoruz. Kültür merkezimizde tiyatro gösterileri yapıyoruz ve belli günlerde etkinlikler yapıyoruz. Üniversite şölenleri yapıyoruz. Bisiklet şenliklerine büyük katılım oldu.Türkiye’deki yaşanan olumsuz hadiselere karşı STK'larla ortak tepki gösterdik, gösteriyoruz. Teröre lanet ve bayrak as kampanyaları düzenledik. Kimsesiz olan vatandaşlarımızın evlerini belediyemiz, dönüşümlü olarak temizliyor. Bu çalışmalarımızı sosyal belediyecilik olarak devam ettiriyoruz ve bunları genişleterek devam ettireceğiz.

-2015'te neler başardınız?

Bizim hububat ticaret borsası projemiz vardı. 7 Haziran öncesi temelini attık. Üretici hububattan ziyade sebze üretimine geçme durumunda. Bundan sonraki hedeflerimizde hal, soğuk hava deposu ve paketleme tesisi olan bir sistem kurmaktır. Gelişen süreçte bunun ihtiyaç olduğunu gördük. KOP'la birlikte bu çalışmayı başlattık. Konya Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte prestijli yol çalışması başlattık. Dünya standartlarında bir caddeyi bitirdik. Bozkır yolu dediğimiz Kalaycıoğlu Caddesi'nde alt yapı çalışmaları yapıldı. Hem eski kanalizasyon hatları yenilendi. Seydişehir’in 100 yıllık alt yapı sorunu çözüldü. Üst yapısını önümüzdeki günlerde yapacağız. Seydişehir’in sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Bunun yanında Toroslar'ın eteğinde Akçay Deresi var. Taşkın koruması bitmek üzere, dere boyunca 3 tane köprü vardı yıkıldı yenisi yapıldı. Seydişehir’de şehir meydanı yoktu. Belediyenin önünü şehir meydanı yaptık. Kent meydanını tamamlamış durumdayız. Bizim mecliste en çok konuşulan yer, 'Bağ Arası' dediğimiz dağın eteğine doğru bir bölgemiz var. Orada öyle bir imar yapılmış ki şu andı muteahhitler girmeye başlamış. 3 4 yıl sonra 'Bağ Arası' yok olacaktı. Biz orada yeni bir çalışma yaptık. O bölgede inşaat alanlarının daraltılmasını ve çok katlı yapıların yapılmamasını sağladık. Böylece 'Bağ Arası’nı kurtarmış olduk. Bu da 2015 yılında önemli bir çalışmaydı. 2014 ortalarında başlatılan 'İhtisaslı Organize Hayvancılık Bölgesi' projesi var. Türkiye'de birkaç tane projeden birisi. Konya Büyükşehir Belediyesi'yle başlatılan bir projeydi. Konya’da Seydişehir’le başladık, bizden sonra 3 ilçe daha eklendi. Konya’da hiç yapılmadığı için bazı bürokratik sıkıntılar yaşıyoruz. sıkıntıları çözüp hayata geçirirsek bölgeyi uçuracağız İnşallah bunları aşıp daha da hızlandıracağız.

-'İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi' projesi nedir?

Süt inekçiliği ya da et üreticiliği noktasında ihtisaslaşma. Organize bölgeleri gibi bir hayvancılık oluşturuyorsunuz. Burası ya belediyenin oluyor ya da hazinenin. Yollarını ve alt yapısın hazırlayarak 4 milyon 200 metrekare alanı mera alanı tahsis edeceksiniz. Buraya yatırımcılar gelecek ve üretim yapacak. Seydişehir yatırım cenneti diyeceğimiz noktada. Buradan bütün yatırımcılara sesleniyor ve Seydişehir'e yatırım yapmaya davet ediyoruz.

-Seyyid Harun Veli, inanç turizmi açısından bir alternatif olabilir mi?

Mevlana Hazretlerine alternatif olmaz. Seyyid Harun Veli Hazretlerini ziyarete gelen, ülkenin farklı yerlerinden gelen gruplar var. Bu türbeye ve camiye yakın olan 'Hacı Abdullah' dediğimiz bir türbe var. 2. Abdülhamit Han'ın ziyaret ettiği bir türbedir bu. Manevi etkileri devam eden, fiili yaşam tarzının devam ettiği insanlar var, bunlar da gelir bu türbe ve camileri ziyaret ederler. Alternatif demeyelim ama turizm için de büyük bir potansiyelimiz var.

-Şimdiye kadar keşke şu projeyi de yapsaydım dediğiniz bir şey var mı?

Bir iş yapılmışsa onun eksiği olabilir. Bunun yanında 'şunu yapsaydım' dediğim bir çalışma yok. Bizi bilen bilir, Seydişehir için neler yaptığımızı bilirler.

-Seydişehir olarak Büyükşehir Yasası'ndan ne kadar yararlandınız?

Büyükşehir Yasası tam anlamıyla oturduğu zaman mükemmel olacak. Seyyid Harun bakışıyla ve büyükşehir mantığıyla bakıyoruz olaylara. Vatandaşlarımız bu yasaya yeni yeni alışıyor. Tam manasıyla büyükşehir mantığıyla oturduğu zaman ilerisi için çok yararlı olacak. Ben bu manada Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Başka partili olan ilçelerimize de eşit olarak yatırım yapılıyor.

Röportaj- M.Ali Elmacı