"TÜRYAK Örnek Kıdemli Vatandaş Ödül Töreni

"TÜRYAK Örnek Kıdemli Vatandaş Ödül Töreni

TÜRYAK tarafından Dünya Yaşlılar Günü kapsamında verilen, örnek kıdemli vatandaş ödülleri sahiplerini buldu

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneğinin (TÜRYAK) Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Her yıl 60 yaş üstü olup, meslek hayatında başarılı, sosyal faaliyetlerde öncü ve lider olan örnek kıdemli vatandaşlara ödülleri, Dünya Yaşlılar Günü kapsamında düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, sosyal devlet olmanın gerekliliğini yerine getirmek amacıyla toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik destek sağladıklarını söyledi.

Ersoy, sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek her yıl binlerce vatandaşa destek sağladıklarını ifade ederek, "Yaşlılığın rahat geçebilmesi için aile çok önemlidir. Aile yanında bakımın devam edebilmesi için evde bakım hizmetleri veriliyor, bunun için de devlet destek veriyor. Yaklaşık 476 bin insanımıza evde bakım hizmeti veriyoruz, 575 bin vatandaşımıza da yaşlı aylığı veriyoruz. Huzurevlerinde kalanların sayısı arttı, şu an 25 bin insanımız huzurevlerinde kalıyor" diye konuştu.

TÜRYAK Başkanı Emel Danışoğlu ise tıptaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, hastalıkların önlenmesinin, koruyucu sağlık hizmetlerinde sağlanan başarıların, bebek ölüm oranlarının hızla azalmasının ortalama yaşam süresini bir hayli arttırdığını gözlemlediklerini aktardı.

Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde büyük bir başarı sağladığını kaydeden Danışoğlu, şu bilgiler verdi:

"2016 yılı verilerine göre, hayatta kalma süresi uzamıştır; erkeklerde 75, kadınlarda da 79.5 yaş ortalamasına gelmiştir. Türkiye artık aşağı yukarı özellikle de kadınlar yönünden Batı standartlarını yakalayan bir ülke konumundadır. Yaşlı nüfusun oranı diğer yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında daha yüksek bir artışa sahip olduğunu görmekteyiz. 2014 yılı verilerine göre 77,7 milyon olan Türkiye'nin nüfusu içerisinde 6,2 milyon 65 yaş üstü kişi bulunmaktadır. Nüfusumuzun yüzde 8'i yaşlıdır. 2023 yılında bu oran yüzde 10,2'ye ulaşacaktır. Dolayısıyla Türkiye artık Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yaşlılık meselesini konuşuyor olacaktır."

Konuşmaların ardından, büyükşehir belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından belirlenen 78 vatandaşa örnek kıdemli vatandaş ödülü verildi. Öte yandan bu yıl ilk kez örnek kıdemli sanatçı ödülü Ediz Hun ve Göksel Arsoy'a verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler