Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Selçuklu Belediyesi, Konya'nın tarihine ışık tutan Sille Mahallesi'nde gerçekleştirdiği restorasyon projeleriyle Sille Subaşı Hamamı'nı Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi olarak hizmete açtı.

Selçuklu Belediyesi, binlerce yıllık tarihi mirası canlandırma ve Sille'yi Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirme vizyonu doğrultusunda, Sille Subaşı Hamamı'nın restorasyonunu başarıyla tamamladı. Yapılan resmi açılışın ardından, hamam Konya Mimarlar Odası'na teslim edilerek Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi olma özelliği kazandı.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, yaptığı açıklamada, Sille'de uzun yıllardır geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Sille'nin tarihi dokusunu canlandırmak ve bölgeyi turizmde önemli bir cazibe merkezi haline getirmek için çaba harcıyoruz. Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla Sille Subaşı Hamamı'nı Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi olarak hizmete açıyoruz. Bu proje, Sille'nin yanı sıra Konya ve Selçuklu turizmine önemli bir katkı sağlayacak." dedi.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Selçuklu Belediyesi'nin Sille'deki diğer projelerini de anlatan Başkan Pekyatırmacı, Sille'deki çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Sille'nin doğal kaya örtüsünden kaynaklanan afet riskini ortadan kaldırdık. İlkokul binasını yeniden inşa ediyor, kapalı otopark, karma yapılar, ve meydan düzenlemesi projemizi hayata geçiriyoruz. Hükümet Caddesi'nde gerçekleştirdiğimiz sokak çalışmalarıyla Sille'ye yeni bir yürüme aksı kazandırıyoruz. Ayrıca, turizm tesis alanında 45 odalı butik bir otel inşa ediyoruz ve Mağaralar bölgesinde koruma çalışmaları yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Sille Subaşı Hamamı'nın restorasyonuyla ilgili detayları paylaşan Başkan Pekyatırmacı, "Hamamın cehennemlik bölümünden başlayarak yapılan araştırma kazıları, kubbe ve damda bozulan taşların aslına uygun olarak yenilenmesi, sıva ve derzlerin itinalı bir şekilde raspa edilmesi gibi bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Toplam maliyeti 26 milyon 612 bin 657 TL olan projemizi tamamlayarak, Mimarlar Odası'na teslim ettik. Bu müze, Sille'nin tarihini ve mimarisini gelecek nesillere aktaracak önemli bir kültür mirası olacak." dedi.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet, Subaşı Hamamı'nın Mimarlar Odası'na teslim edilmesiyle ilgili olarak, "Bu eserlerin aslına uygun olarak gelecek nesillere teslim etmek asli görevlerimizden. Subaşı Hamamı, Mimarlar Odası'nın işleviyle Sille ve Konya'daki kültür-sanat hayatının katma değerini arttıracak. Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi olacak bu proje, mimarlık mesleğini icra edenler ve öğrenciler için kıymetli bir eser olacak." dedi.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç da, Selçuklu Belediyesi'nin tarihî eserlere sahip çıkma konusundaki gayretlerini övdü ve projenin Türkiye'ye örnek bir fonksiyon olacağını ifade etti.

Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi Sille'de açıldı

Açılış törenine, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet, ve diğer protokol üyeleri katıldı. Subaşı Hamamı'nın restorasyonu, Sille ve Konya turizmine önemli bir katkı sağlayacak, Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesi olarak tarihe damgasını vuracak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.