Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmeleri

Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmeleri

CHP Uşak Milletvekili Yalım:"57 yıllık bir emeğin uçup gitmesine engel olmak için elimizden geleni yapacağız"

TBMM (AA) - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin tıkandığını savunarak, "57 yıllık bir emeğin uçup gitmesine engel olmak için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Yalım, 1959 yılında başlayan Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin tıkanma noktasına geldiğini ileri sürdü.

Yalım, "Bunun da sebebi kesinlikle 14 yıllık AKP iktidarının, özellikle son 3-4 yıldaki insan haklarının ihlali, çok değerli gazetecilere yapılan zulüm, baskı, gazetelerin kapatılması, televizyon ekranlarının karartılması, akademisyenlerin içeri alınması, seçilmişlerin herhangi bir mahkeme kararı alınmadan içeriye alınması." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un açıklamalarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya değinen Yalım, şunları kaydetti:

"AB'nin istediği şudur; Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan bütün vatandaşların özgürlükleri kısıtlanmadığı taktirde, basının, yazarların, akademisyenlerin, ekranların kapatılmadığı takdirde kesinlikle bir sorun yoktur. Sorun kesinlikle yönetimdedir. Bunun altını çizmek istiyoruz. Buradan da bu eleştirimizi, uyarımızı Sayın AKP milletvekillerine, kabineye, bakanlara, Başbakana ve de Cumhurbaşkanına yapıyoruz. 57 yıllık bir emeğin buradan uçup gitmesine de engel olmak için elimizden geleni yapacağız."

Yalım, Uşak Şeker Fabrikası'nın özelleştirme kapsamından çıkartılmasını, fabrikaya işçi alınmasını ve rantabl şekle getirilip daha kaliteli şeker üretilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de AB'ye üyelik sürecinin, çok önemli ve geleceğe yönelik bir süreç olduğuna dikkati çekerek, büyük bir ülke olan Türkiye'nin de vatandaşlarına bütün demokratik hakları vermek konusunda hiçbir şekilde geri durmaması gerektiğini belirtti.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise şeker pancarının cumhuriyetin aydınlanma simgesi olduğunu dile getirerek, Uşak'ta kurulan fabrikanın da Cumhuriyetin ilk şeker fabrikası olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin şeker pancarından şeker üretmesinin başka ülkelerin işine gelmediğini vurgulayan Gaytancıoğlu, şu anda şeker tüketiminin yüzde 15'inin nişasta bazlı şeker olduğunu aktararak, CHP iktidar olduğunda nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 1,5'e düşüreceklerini, şeker fabrikalarının da özelleştirilmeyeceğini söyledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :