Türkiye'de kişi başına düşen arazi 2,8 dekar

Türkiye'de kişi başına düşen arazi 2,8 dekar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilirlik için çağrılarda bulunarak, atıl arazilerin üretime kazandırılması gerekliliğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin nüfusundaki artışa paralel olarak azalan tarım arazilerine dikkat çekti. Bayraktar, 2005 yılında kişi başına düşen arazi miktarının 3,9 dekar iken, bu değerin 2021 yılında 2,7 dekara kadar gerilediğini, 2022'de 2,8 ölçüldüğünü belirterek, tarım arazilerinin korunmasının önemine vurgu yaptı.

Bayraktar, "Ülkemizin en stratejik sektörlerinden tarımın en temel sermayesi olan tarım arazilerini korumak, sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz ediyor." dedi. Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının yanı sıra, miras yoluyla arazilerin bölünmesini engellemeye yönelik çalışmaların sonuç verdiğini ifade eden Bayraktar, 2019 yılında 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanının, 2022 yılında yüzde 3,3 oranında artarak 23 milyon 864 bin hektara ulaştığını söyledi.

Bayraktar, tarım arazilerinin korunmasına yönelik yapılan çalışmalara rağmen, ülkenin hızla artan nüfusu karşısında yetersiz kalındığını belirtti. "Artık bir karış toprak dahi kaybedilmemelidir." diyen Bayraktar, tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılmasını önlemek amacıyla daha etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, Bayraktar, tarım arazilerinin imara açılmasının engellenmesi, verimli tarım alanlarının korunması için şehir planlamasında daha dikkatli adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, "Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin verilmemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmamalıdır." dedi.

Son olarak, turizm, madencilik ve ulaştırma gibi sektörlerin, verimli tarım arazilerinin kullanımına özen göstermesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazileri kullanılmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri kesip yazlıklar inşa edilmemelidir." şeklinde uyarılarda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.