"Türkiye, Rusya ve Azerbaycan ortak bilimsel projeler gerçekleştirecek"

"Türkiye, Rusya ve Azerbaycan ortak bilimsel projeler gerçekleştirecek"

AMİA Başkanı Alizade:- "Türkiye ve Rusya ile ortaklaşa mega projeler gerçekleştirmek için çalışacağız. Biyotıp, fizik, matematik alanında ortak projeler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Başkanı Prof. Dr. Akif Alizade, Türkiye ve Rusya ile ortaklaşa bilimsel projeler gerçekleştireceklerini bildirdi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, AMİA ve Azerbaycan Eğitim Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği 2. Bilim Festivali kapılarını ziyaretçilere açtı.

Akademiye bağlı enstitüler ile bakanlığa bağlı üniversiteler, lise ve ortaokullarda yapılan bilimsel çalışmaların tanıtıldığı festivalin açılışına katılan Alizade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk festivale sadece Bakü'den kurumların katıldığını, bugün ise artık bölgelerdeki kurumların da festivale iştirak ettiğini söyledi.

Festivalde AMİA'nın faaliyetlerini, bilim dünyasındaki gelişmeleri anlatacakları belirten Alizade, festivalin Azerbaycan biliminin gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bilimsel iş birliğinden de bahseden Alizade, "Türk meslektaşlarımızla çok iyi bilimsel projeler gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK'la anlaşmamız var. Projelerimizi ortak finanse ediyoruz. Şimdi Türkiye ve Rusya ile ortaklaşa mega projeler gerçekleştirmek için çalışacağız. Biyotıp, fizik, matematik alanında ortak projeler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Farklı stantlarda robot teknolojisi, alternatif enerji kaynakları, fizik, kimya, biyoloji, ziraat, tıp bilimi, uzay bilimi, jeoloji gibi pek çok alanda deney ve gösterilerin yapıldığı festival renkli görüntülere sahne oldu.

Tarih, arkeoloji ve antropoloji ile ilgili sergi ve sunumların da yapıldığı festivale katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :