Türkiye öncülüğünde imzalar atılmıştı! Rusya anlaşmayı askıya alırken, Londra'yı işaret etti! Ukrayna'dan tepkiler art arda

Türkiye öncülüğünde imzalar atılmıştı! Rusya anlaşmayı askıya alırken, Londra'yı işaret etti! Ukrayna'dan tepkiler art arda

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevki ile ilgili İstanbul'da imzalanan Tahıl Koridoru anlaşmasından çekildiklerini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın gıda krizini kasıtlı olarak ağırlaştırdığını..

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, geçtiğimiz temmuz ayının 22'sinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalandı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda tahıl gemisi yola çıkmıştı.

"FAKİR ÜLKELER YERİNE AVRUPA'YA GİDİYOR"

Rusya Devlet Başkanı Putin, tahıl gemilerinin fakir ülkeler yerine Avrupa'ya gittiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuyu görüşeceğini dile getirdi. Putin'in çıkışının ardından tahıl gemileri yine de yola çıkmaya devam etti. Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevki ile ilgili İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasından çekildiklerini duyurdu.

aw747430-01.jpg

"RUS GEMİLERİ HEDEF HALİNE GELDİ"
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş sırasında Türkiye'nin girişimleriyle Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatı için imzalanan anlaşmadan Rusya çekildi. Rusya Savunma Bakanlığı İngiliz destekli Kiev rejimi birliklerinin Kırım açıklarında Rusya'nın Karadeniz Filosu'na, insansız hava araçlarıyla saldırı gerçekleştirildiğini ve bu sırada tahıl taşıyan gemilerin güvenliğini sağlayan Rus savaş gemilerinin hedef haline geldiğini belirterek, "Kiev rejiminin 29 Ekim'de, Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevli sivil gemilere karşı gerçekleştirilen terör saldırısı göz önüne alındığında, Rusya tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmalara katılımını askıya almıştır" denildi.

"LONDRA'YA KARŞI ADIMLAR ATILACAK"
İngiliz uzmanların, Kiev rejimi birliklerine eğitim verdikleri ve Kırım açıklarındaki Rusya'nın Karadeniz Filosu'na saldırıda aktif rol aldığını dile getiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere'ye karşı pratik adımlar üzerinde de çalıştıklarını ifade ederek, "Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus yetkili makamlarıyla birlikte, İngiliz uzmanların 29 Ekim'de Karadeniz'deki terör eyleminin hazırlanmasına katılımı ve Ukrayna ordusunu eğitmesiyle ilgili pratik adımlar üzerinde çalışıyor" dedi.

"RUS TARAFI İNGİLTERE'NİN DE DAHİL OLDUĞU TERÖR SALDIRILARINA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYOR"

Moskova'nın, Londra'nın, Kiev rejimi tarafından yürütülen eylemlere doğrudan katılım gösterdiğini ve bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda (BMGK) gündeme getireceklerini söyleyen Zaharova, "Rus tarafı, BM Güvenlik Konseyi alanı dahil olmak üzere dünya toplumunun dikkatini Karadeniz ve Baltık Denizi'nde Rusya Federasyonu'na karşı gerçekleştirilen ve İngiltere'nin de dahil olduğu bir dizi terör saldırısına çekmek istiyor" ifadelerini kullandı.

aw747543-01.jpg

ZELENSKİY: RUSYA GIDA KRİZİNİ KASITLI OLARAK AĞIRLAŞTIRMAYA BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Rusya gıda krizini kasıtlı olarak Eylül ayında ağırlaştırmaya başladı" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile yaşanan savaş ve bazı anlaşmalardan çekilme süreçleriyle yeni açıklamalarda bulundu. Rusya ile süren esir takası süreçlerinde bugün Rusya'dan 52 kişiyi geri aldıklarını belirten Zelenskiy, "Bugün, Rus esaretinden 50 savunucumuzu ve 2 sivilimizi geri almayı başardık. Bunların arasında Ulusal Muhafız, Deniz Kuvvetleri, sınır muhafızları, güvenlik güçleri askerleri vardı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın, Kırım açıklarında Rusya'nın Karadeniz filosuna saldırdığı gerekçesiyle tahıl anlaşmasından çekilen Rusya'ya cevap veren Zelenskiy, "Eylül ayından bugüne güzergahında seyredemeyen 176 gemi tahıl koridorunda birikmiş durumda. Bazı tahıl taşıyıcıları 3 haftadan beri bekliyor. Bu Rusya'nın kıtlık sorununu Afrika ve Asya'ya yayma niyetidir. Kelimenin tam anlamıyla denizlerde bugün 2 milyondan fazla tahıl bulunuyor. Bu 7 milyon tüketici için durumun ağırlaştığını gösteriyor. Bu karar görünüşe göre Rusya tarafından Eylül ayında alındı. Rusya'nın tahıl girişimi sırasında Deniz Kuvvetlerimize en az iki kez saldırması da önemli. Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin garantörlerinden biri olmuştur ve olmaya devam edebilir" dedi.

Rusya'nın, İran'dan alınan insansız hava araçlarına karşı önemli ölçüde savunma geliştirdiklerini ifade eden Zelenskiy, "Cumartesiden beri 1 hafta boyunca 40'dan fazla İran'a ait saldırı hava aracı, önemli sayıda Rus füzesi, 6 saldırı helikopteri ve birkaç uçak vuruldu" ifadelerini kullandı.

aw747465-01.jpg

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: RUSYA, TAHIL KORİDORUNU SAHTE BAHANELERLE ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekildiğini açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, "Rusya, tahıl koridorunu sahte bahanelerle engellemeye çalışıyor" dedi.
Rusya Savunma Bakanlığının, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevki ile ilgili İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasından çekildiklerini açıklamasının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba'dan yeni bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kuleba, "Rusya'nın Karadeniz tahıl girişimini sabote etme planları konusunda uyarmıştık. Şimdi Moskova, milyonlarca insanın gıda güvenliğini sağlayan tahıl koridorunu engellemek için sahte bir bahane kullanıyor. Tüm devletleri, Rusya'dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, "Kiev rejiminin 29 Ekim'de, Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevli sivil gemilere karşı gerçekleştirilen terör saldırısı göz önüne alındığında, Rusya tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmalara katılımını askıya almıştır" denilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.