Türkiye Okçuluğu Federasyonu’nun merkezi Konya olacak

Türkiye Okçuluğu Federasyonu’nun merkezi Konya olacak

Türkiye Okçuluk Federasyonu Konya İl Temsilcisi Ömer Koç, Türkiye Okçuluk Federasyonu’nun 2014 Faaliyet Programında yer alan "Sonbahar Okları Türkiye Kupası Okçuluk Yarışması''nın 24-26 Ekim tarihlerinde Antalya 100. Yıl Okçuluk Tesislerinde gerçekleştirileceğini söyledi. Koç, Konya'yı temsil eden Bulcukspor'un, üst sıraları zorlar hale geldiğini belirterek, “Bulcukspor Okçuluk Takımında, İbrahim Bayır, Yusuf Özayaz, Yılmaz Uyar, İmran Sığırcı ve Ahmet Halit Şimşir bulunuyor. Okçularımız klasik yay kategorisinde mücadele edecekler. Takımımıza başarılar diliyorum" diye konuştu.

AYDINLAR OCAĞI’NDA OKÇULUK KONUŞULDU

Öte yandan Konya Aydınlar Ocağı'nın bu haftaki Salı Sohbetleri'nde “Uygulamalı Türk Okçuluğu” anlatıldı.  Konuşmacılardan Türkiye Okçuluğu Federasyonu Genel Sekreteri ve Konya İl Temsilcisi Ömer Koç ile Bulcukspor-Melikşah Geleneksel Türk Okçuluğu eğitmeni ve dünya şampiyonu Hasan Koç, Türklerde okçuluk geleneği, tarihi, sanatı, yaylar ve oklarla ilgili uygulamalı olarak bilgi verdi. Konuşmasına “Yakın bir zamanda Türkiye Okçuluğu Federasyonu’nun merkezi Konya olacak” şeklinde başlayan Ömer Koç, Türklerde okçuluğun babadan oğla miras olarak aktarılarak geldiğini söyledi. Türklerin savaşçı bir millet olmalarından dolayı at üstünde en iyi ok atan millet olma vasfını kazandıklarını ve en kaliteli yay ile okları yaparak savaşlarda düşmana büyük kayıplar verdirdiklerini ifade etti. Eskiden okçuların savaşlarda stratejik bir rol oynadıklarını kaydeden Koç, bunun öneminin Uhud Gazvesi’nde yaşandığını ve daha savaş bitmeden ganimeti paylaşmak için Okçular Tepesi’ni terk eden okçuların, Uhud’da Müslümanların müşrikler karşısında yenilmelerine yol açtığını dile getirdi. Koç, okçuluğun uygulama alanlarını “Hedef okçuluğu, Darp okçuluğu ve Menzil okçuluğu” şeklinde üç kısma ayrıldığını ifade etti.

OSMANLI’DA OKÇULUK

Dünya Okçuluk Şampiyonasında birinci olan Bulcukspor - Melikşah Geleneksel Türk Okçuluğu eğitmeni Hasan Koç da, Osmanlı yay ve okları hakkında bilgi verdi. Osmanlı yaylarının 5 parçadan oluştuğunu ve Osmanlı’nın, en kaliteli yayının bugünün Mercedes fiyatına eş değerde olduğuna işaret ederek, “Dünyanın her yerinde okçuluk önemlidir. Osmanlı döneminde iyi bir yay bugünün en iyi araba fiyatında idi. Savaşçılar yaylarına bir çocuk gibi bakmışlardır. Ve o dönemde okçular üç yaşından itibaren yetiştirilmeye başlanıyordu. Osmanlı ise oku 24 parçaya ayırmıştır. Tarz-ı has oklar menzilde kullanılır. Benim de kendime has yaptığım okum vardır. Alüminyum ok uçlarıyla çelik zırhları deldiğimiz vakidir. Türkiye’de 1,500 yay varsa Macaristan’da bu sayı 30 bin civarındadır. 50-70-90 ve 120 librelik yaylar vardır. Sipahi yayları önemlidir. Ok atarken parmağa zihgîr denilen yüzük takılır. Selçuklu zihgîrleri de vardır.” Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu sohbeti sonunda gerçekleştirilen Bulcukspor üyesi kız ve erkek Konyalı okçuların, hedefe ok fırlatma (atma) uygulaması katılımcılar arasında heyecan uyandırırken büyük alkış aldı.  Spor Servisi