Türkiye MYM Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:

Türkiye MYM Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:

"İnşaat işçisi (seviye 2) mesleğinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere TÜRKAK'a akredite olduk. Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan 21 Ekim itibarıyla mesleki yeterlilik yetkisi aldık"

ANKARA (AA) - Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi (MYM) Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Özdemir, inşaat işçisi (seviye 2) mesleğinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) 21 Ekim itibarıyla mesleki yeterlilik yetkisi aldıklarını bildirdi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat işçisi (seviye 2) mesleğinin MYK ulusal meslek standardında, "bir mesleği yapabilecek kadar becerisi olmamakla beraber, inşaat işlerinin temel kavramlarını ve ekip içinde çalışmayı bilen kişi" olarak tanımladığını anımsattı.

Kurum olarak inşaat işçisi (seviye 2) mesleğinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere Türk Akreditasyon Kurumuna (TÜRKAK) akredite olduklarını ve MYK'dan 21 Ekim itibarıyla mesleki yeterlilik yetkisi aldıklarını belirten Özdemir, şu bilgileri verdi:

"Türkiye MYM, başvuruları halinde inşaat işçisi konumundaki adayları iş sağlığı ve güvenliği sınavı ile uygulama sınavına tabi tutabilecek. Söz konusu konumda olan adaylar için Türkiye MYM'nin diğer sınavlarından farklı olarak, teorik sınav yapılmayacak. İnşaat işçisi sınavlarına girenler 500 lira ödeyecek."

İnşaat işçisi (seviye 2) mesleğinin sınavı zorunlu meslekler kapsamında yer almaması nedeniyle bu alanda sınava girmek isteyen işçilerin teşviklerden yararlanamadığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"İnşaat sektöründe düz işçi olarak tabir edilen bu meslek dalı sahada önemli talep görüyor. Düz işçiler de sektörün diğer alanlarında olduğu gibi tehlikelere maruz kalıyor. İşçilerin hataları hem kendi hayatlarını hem de çevresindekilerin güvenliğini tehdit ediyor. İşinin ehli ustaların üretimi, işin istenen kalite ve zamanında bitmesine katkı sağlıyor. Bundan dolayı inşaat işçisi mesleğinin de 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' mesleklerden sayılarak, kısa bir zaman dilimi içerisinde teşvik kapsamına alınmasını önemli görüyoruz."

İnşaat işçisi Ulusal Yeterlilik ve Meslek Standartları, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES), MYK ile yürüttüğü protokoller çerçevesinde hazırlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :