Türkiye Kolombiya'daki barış anlaşmasından memnun

Türkiye Kolombiya'daki barış anlaşmasından memnun

ANKARA (AA) - Türkiye, Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki görüşmelerin bir barış anlaşması metni üzerinde...

ANKARA (AA) - Türkiye, Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki görüşmelerin bir barış anlaşması metni üzerinde görüş birliğine varılarak sonlanmasını memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Küba'nın başkenti Havana'da sürdürülen barış görüşmelerinin bir barış anlaşması metniyle sonladırılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, sürecin bundan sonraki aşamalarının da başarıyla sonlandırılmasının, Türkiye'nin samimi beklentisi olduğu bildirildi.

Kolombiya'nın yarım asırdan fazla süren 220 bini aşkın insanın ölmesine ve milyonlarca insanın yerlerinden edilmesine neden olan trajik bir dönemi arkasında bıraktığı ifade edilen açıklamada, bu ülkenin huzurlu ve müreffeh bir geleceğe yönelmesini sağlayacak söz konusu anlaşmanın bölgenin istikrarı açısından atılmış önemli bir adım olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin, Kolombiya'daki barış sürecine Amerika Devletleri Örgütü'nün Barış Sürecini Destekleme Misyonu'nda görevlendirdiği bir diplomat vasıtasıyla somut katkı sağladığına dikkat çekilen açıklamada, maddi desteğin 2016 yılında da devam ettirileceğinin altı çizildi.

-TİKA'nın katkısıyla ilkokul yapılıyor

Açıklamada, çatışmalardan büyük zarar gören Kolombiya'nın Orejon bölgesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yaptırılacak ilkokul inşaatı ile ilgili çalışmanın hızla sürdürüldüğü ve Türkiye'nin bundan sonra da barışın kalıcı hale gelmesi için desteğini ve işbirliği projelerini hayata geçirmeye devam edeceği vurgulandı.

Kolombiya'da 52 yılı bulan silahlı çatışmalar sonucu 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi yerlerinden olmuştu.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'den bu yana devam eden barış müzakerelerinde varılan anlaşmanın nihai metni, 2 Ekim'de referanduma götürülecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler