"Türkiye ile tarih ve kan ortaklığımız var"

"Türkiye ile tarih ve kan ortaklığımız var"

Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Saydam:- "Türkiye, bugün şeref dolu asaletini ve hamurunun kalitesini, Filistin davasının yanında durarak ve Kudüs'ü himaye ederek ortaya koymuştur. Biz Türkiye'den sloganik söylemler veya boş beyanatlar duymadık,

KUDÜS (AA) – ESAT FIRAT – Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Sabri Saydam, Türkiye'nin Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya ilişkin tavrını takdir ettiklerini belirterek, "Bizim Türkiye ile tarih ve kan ortaklığımız var. Aynı zamanda irade ve işgale karşı mücadele ortağıyız." dedi.

Filistinli Bakan Saydam, "2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi"nin (INCSOS) düzenlendiği Kudüs Üniversitesi'nde Türkiye'nin Filistin davasına verdiği destek ve kongreye ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin desteğinin Filistin'e güç verdiğini belirten Saydam, "Türkiye, bugün şeref dolu asaletini ve hamurunun kalitesini, Filistin davasının yanında durarak ve Kudüs'ü himaye ederek ortaya koymuştur. Biz Türkiye'den sloganik söylemler veya boş beyanatlar duymadık, bilakis sahada eyleme dönüşen söylemler duyuyoruz. Ben Filistin Eğitim Bakanı olarak bununla gurur duyuyorum." diye konuştu.

Aynı zamanda Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri olan Saydam, Türkiye ile Filistin halkları arasındaki bağa işaret ederek, "Bizim Türkiye ile tarih ve kan ortaklığımız var. Aynı zamanda irade ve işgale karşı mücadele ortağıyız." ifadelerini kullandı.

Saydam, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu INCSOS'un Türkiye'nin kurum ve kuruluşları tarafından Kudüs Üniversitesi'nde düzenlenmesine ilişkin ise şunları söyledi:

"Bu kongrenin Filistin tarihimiz açısından bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Filistin destek ve dayanışmaya ihtiyacı olduğu hassas bir dönemde düzenlenmiş bir kongredir bu."

Kongrenin sadece akademik nitelikte olmadığını, aksine büyük bir savunma, dayanışma, destek ve mücadele kongresi mesabesinde olduğunu belirten Saydam, "Bu kongre, dünyadaki akademik camia mensuplarına, 'esiri ziyaret, gardiyan ile normalleşme anlamına gelmez' yönünde verilmiş büyük bir mesajdır." dedi.

- "İşgalin prangaları kırılıyor"

Bu tür ziyaret ve kongreleri, "işgal gücünün vurmaya çalıştığı prangaları kırmak" olarak kabul ettiklerini dile getiren Saydam, bu etkinliklerin zor günler yaşayan Filistin'e destek anlamı taşıdığını ve Filistin halkına "gerçek" dostlarını tanıma fırsatı sunduğunu ifade etti.

Saydam, Kudüs Üniversitesi'nin bulunduğu Ebu Dis beldesini Kudüs'ten ayıran Ayrım Duvarı'nı işaret ederek, "Gördüğünüz gibi İsrail, Filistinlileri ve Filistinli olmayanların buraya ulaşmasını engellemeye çalışıyor. İsrail, askeri kontrol noktaları ve teftişlerle insanları, sanki 'esiri (Filistin halkını) ziyaret etmek' yasakmışçasına geciktirmeye çalışıyor." diye konuştu.

Kudüs Üniversitesi'nin İsrail işgalinden en çok etkilenen Filistin kurumlarının başında geldiğini aktaran Saydam, 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nin burada yapılmasının işgale cevap niteliği taşıdığını söyledi.

Bu bağlamda bir kez daha Türkiye'nin Filistin davası ile dayanışmasına dikkati çeken Saydam, "Biz biliyoruz ki Türkiye halkı Filistinlilerin hem acılarını hem de inşallah başarılarını paylaşıyor. Dolayısıyla nitelikli bir imtiyaz olarak kabul ediyor, Türkiye halkını ve katılımcıları bundan dolayı tebrik ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Böylece İsrail'e, 'Allah'ın izniyle işgaliniz zevale uğrayacaktır' diyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye tarihine sahip çıkmıştır"

Filistin'in en genç bakanı sayılan Saydam, Türkiye'nin Filistin'e sağladığı mali desteğin okullara, bilimsel çalışmalara, Kudüs ve Aksa'ya dönüştüğüne şahit olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Daha önce benzeri görülmemiş bu destekten dolayı Türkiye halkına, hükümetine ve liderine (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) şükranlarımı sunmama müsaade buyurunuz lütfen. Çünkü bugün Türkiye gerçekten tarihine sahip çıkmıştır ve Filistin halkının, Filistinli annelerin, esirlerin, şehitlerin ve yaralıların ahlarına kulak vermiştir."

İsrail'in Filistinlileri tarihi Filistin coğrafyasının 6 bin kilometrekaresine sıkıştırdığını kaydeden Saydam, "Bütün halklar tarih boyunca coğrafya için savaşarak evlatlarını özgürlüğe kavuşturmaya çalışmıştır. Ancak Allah'a hamdolsun ki bugün Türkiye'nin buradaki varlığı ile bu 6 bin kilometrekare, 60 bin kilometrekareye dönüşmüştür. Çünkü biz mücadele sürecimizde bu önemli desteği ve bundan kaynaklı oksijeni hissediyoruz ve bunu takdir ediyoruz." dedi.

Saydam, Filistin halkının İsrail'in "devasa" askeri gücüne karşı ayakta kalmayı başardığını, İsrail'in bu coğrafyayı "suikasta uğratma" çabalarının sonuçsuz kalacağını, Filistinlilerin özgürlük ve bağımsızlığa ulaşana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

- AA'ya teşekkür

INCSOS katılımcılarının işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde konuk olmasına da değinen Saydam, "Beytüllahim’den Kudüs'ün bir banliyösünde düzenlenen bu konferansa gelmek büyük bir önem arz ediyor. Tabii Türk dostlarımız Kudüs'ü rahat bir şekilde geçerek buraya gelebiliyorlar. Filistinliler, İsrail’in askeri bölge olarak ilan ettiği Kudüs'e ancak izinle girebiliyor. Beytüllahim'de yaşayan bir Filistinli Kudüs'ün güneyini dolaşarak buraya gelmek zorunda." diye konuştu.

Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Saydam, son olarak AA'ya da teşekkür ederek, "Türkiye'ye, Filistin halkının acılarını dünyaya ulaştıran ve burada Filistin halkı arasındaki varlığınızla bu halka verdiğiniz destekten dolayı size de teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Kudüs Üniversitesi'nin iş birliğinde düzenlenen ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'ne başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden yaklaşık 700 akademisyen ve siyasetçi katıldı. Cuma günü başlayan ve dün gece sona eren kongrede 500'e yakın sunum yapıldı.

Kongrede ayrıca Türkiye'den 6 üniversite ile Kudüs Üniversitesi arasında çeşitli alanlarda iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :