Türkiye dünya mutfaklarına akıllı fırınlarla girecek

Türkiye dünya mutfaklarına akıllı fırınlarla girecek

Fırın ihracatında dünyada 4. sırada yer alan Türkiye, yeni nesil "akıllı" ve tasarruflu ürünlerle bu alandaki rekabet gücünü ve iddiasını artırmaya hazırlanıyor- Enekom Genel Müdürü Gökmen:- "Akıllı ev konseptinde uygulama fazında çok büyük bir adım atmış

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Fırın ihracatında dünyada 4. sırada yer alan Türkiye, yeni nesil "akıllı" ve tasarruflu ürünlerle bu alandaki rekabet gücünü ve iddiasını artırmaya hazırlanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl dünya fırın ihracatında 4. sırada yer alan Türkiye, bu alanda 683 milyon dolarlık ihracata imza attı. Türkiye'nin en fazla fırın ihracatı yaptığı ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Cezayir, İtalya, Romanya, Irak, Fas, Suudi Arabistan, Tunus, Libya ve İspanya yer aldı. Ancak artan rekabet ve yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler bu alanda faaliyet gösteren üreticileri ve Ar-Ge firmalarını yeni arayışlara yöneltti. Bu çalışmalarda daha tasarruflu ve "akıllı ev" konseptine uyumlu teknolojilere odaklanıldı.

Sürdürülebilir yaşama katkısı olan teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla ODTÜ Teknokent'te Ar-Ge çalışmaları yürüten Enekom da bu çabalar kapsamında "akıllı" ve hassas sıcaklık kontrol sistemlerinde bir dizi ürün geliştirerek fırın üreticilerinin kullanımına sundu. Patentle tescil edilen akıllı fırın panellerinin tüm birimleri Türk mühendislerce geliştirilirken, fırın imalatçılarının istekleri doğrultusunda her türlü özelleştirme kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebiliyor. İnternete Bağlanabi̇len Akıllı Fuzzy Fırın Kontrol Si̇stemleri̇, fırın üreticilerinin yanı sıra tüketicilere de birçok yenilikler vadediyor.

Patentle de koruma altına alınan fuzzy (bulanık mantık) kontrol algoritmasıyla desteklenen yeni nesil fırın sıcaklık kontrol sistemlerinde artık termostatlara, geniş sıcaklık salınımlarına (belirlenen bir sıcaklık derecesi etrafında +/- 20 dereceye varan bir aralıkta salınım), röleli ve güvenilirliği gittikçe daha çok sorgulanan eski teknolojilere son veriliyor.

Fuzzy tabanlı yeni nesil elektronik fırın kontrol panelleriyle fırınlar artık çok daha akıllı hale geliyor. Böylece kullanıcının zamana bağımlı ve değişken sıcaklık kontrol gereksinimleri +/- 1 derece hassasiyetle yerine getirilebiliyor. Paneller aracılığıyla aynı zamanda fırınlar internete bağlanabiliyor. Çeşitli medya formatındaki bilgi, internet üzerinden fırına ve fırındaki bilgiler de yine aynı yoldan dış dünyaya taşınabiliyor. Söz konusu kontrol panelleri, kolay anlaşılır kullanıcı arayüz tasarımları ve fırın içerisinde hassas sıcaklık kontrolü sağlamaları nedeniyle rakiplerine üstünlük sağlıyor.

- "Rakipleri geride bırakmak mümkün"

Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri panelle fırının 3 ısıtıcı ve bir kapaktan oluşan bir eşya yerine, iletişim kurabilen akıllı bir cihaza dönüştüğünü söyledi.

Akıllı fırınların, eski kullanıcılar için düğmelerle kontrol edilebilen ve dokunmatik ekranlı olarak 2 ayrı modülünü geliştirdiklerini ifade eden Gökmen, yeni nesil fırınlarda elektronik kontrolle ısı salınımının çok düşük seviyeye çekilmesiyle yüzde 5,5'lik enerji tasarrufu da sağlandığını belirtti.

Dokunmatik ekran aracılığıyla internete bağlanıp yemek tarifi alınabildiğini, malzeme listesi temin edilip sipariş verilebildiğini anlatan Gökmen, fırının aynı zamanda uzaktan kontrol edilebildiğini, evde yokken de verilen talimatlara uygun olarak içine konulan yemeği belirtilen saatte pişirip, ısıtabildiğini dile getirdi.

Fırının evdeki diğer akıllı ürünlere de bağlanabildiğine işaret eden Gökmen, eski nesil fırınlarda büyük ısı salınımı nedeniyle başarılamayan mayalama işlemlerinin gerçekleştirilebildiğini, sütün kaynatılmadan pastorize edilebildiğini söyledi.

Gökmen, sistemin önemli bir yerli fırın üreticisi tarafından ürüne dönüştürüldüğünü de belirterek, şöyle konuştu:

"Dünyaya bu alanda en iyi fırınları çıkarabilecek bir teknolojiyi sunuyoruz, yerli sanayiye de uluslararası rekabette önemli bir katkı sunduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye'de bu alandaki ürün gamı oldukça sınırlı. Yurt dışında Kore ve Almanya'nın ön plana çıktığını görüyoruz. Onlarda da fuzzy tabanlı sistem bulunmuyor, ayrıca ön panellerinde kullanılan arayüzlerin anlaşılması da oldukça güç. Biz ilk kez kullanan bir kişinin bile kolayca çözebileceği bir ekran ve kullanıcı arayüzü gerçekleştirdik. Fırının kullanımını kolaylaştırıp, yapılabileceklere ilişkin sınırları olabildiğince genişlettik.

Akıllı fırın teknolojisi konusunda bir lider olma olanağı yakaladık diye düşünüyoruz. Bu teknolojiyi hızla ürüne dönüştürüp başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya sunmamız lazım. Türkiye'de büyük bir fason üretim üssü var. Çok sayıda fırın imalatçısı, milyonlarca ürün çıkarıyor dünya pazarına ama düşük teknolojili. Bir Ar-Ge firması olarak yerli üreticilere rakiplerini geride bırakacak bir ürün sunuyoruz."

- Yeni arayışlar devam ediyor

Haluk Gökmen, bir yandan Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini, fırının içindeki pişirme sürecini takip eden, daha otomatik hale getiren, kullanıcının müdahalesine, zaman ayarlarına veya programlara ihtiyaç duymayan fırınlar üzerinde durduklarını söyledi. Gökmen, şunları kaydetti:

"Bu konuda çalışmalarımız çok ilerledi. Fırın içi aydınlatmada diğerlerinden çok daha avantajlı yeni teknikler geliştiriyoruz. Sistem önceki teknolojilere göre çok daha kolay imal edilebildiğinden üreticiye de maliyet avantajı sağlıyor. Daha az kabloyla, çok daha kolay ve hızlı bir üretim söz konusu. Yarı iletkenlerin dışında her şeyi burada üretmek mümkün.

Türkiye'yi bu konuda bir teknoloji üssü haline çevirebileceğimizi düşünüyoruz. İlk ürünlerimiz de bunun bir göstergesi. Çünkü şu anda uyguladığımız yeni teknikler ve ortaya çıkan ürünlerle lider pozisyona aday duruma geldik. Bu yıl bir atak yılı olarak değerlendirilebilirse, 2017'de Türkiye bu alanda çok daha ileride bir yerde olacaktır. Böylelikle akıllı ev konseptinin uygulama fazında da çok büyük bir adım atmış olduk. Hedefimiz dünyanın en iyi akıllı fırınlarını Türkiye'den çıkarmak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :