Türk uzmanlardan Güney Sudan'a teknik ziyaret

Türk uzmanlardan Güney Sudan'a teknik ziyaret

ANKARA (AA) - Türk uzmanlar, hayvancılık ve hayvan sağlığı politikalarının geliştirilmesi, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanında...

ANKARA (AA) - Türk uzmanlar, hayvancılık ve hayvan sağlığı politikalarının geliştirilmesi, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanında mevcut durumun tespit edilmesine yönelik Güney Sudan'a teknik ziyaret gerçekleştirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) yapılan yazılı açıklamada, Güney Sudan'da hayvancılık ve balıkçılıkla ilgili sorumluluk alanındaki politikaların geliştirilmesi için TİKA iş birliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından iki uzmanın başkent Cuba'ya teknik ziyaret gerçekleştirdiği kaydedildi.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında Tarım bakanlıkları arasında ilişkilere yasal çerçeve oluşturacak Tarımsal İş Birliği Anlaşması tesis edilmesi hususunda mutabakat sağlandı.

Mutabakatla Güney Sudan Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığının işlerlik kazanabilmesini teminen Türkiye modelinin örnek alınacağı kaydedildi.

Bu alanda Güney Sudanlı uzmanlara verilecek eğitimlerin yanı sıra yaygın hayvan hastalıklarıyla mücadelede Türkiye'nin tecrübe ve altyapı birikiminin Güney Sudan'a aktarılacağı belirtildi.

Ziyarette ayrıca, TİKA vasıtasıyla gerçekleştirilebilecek kalkınma yardımları ve muhtemel projeler belirlenerek uygulama imkanları da değerlendirildi.

Bunun yanı sıra uygulanabilecek kalkınma programları, hayvancılık ve balıkçılık alanında ülke stratejik plan ve uygulama matrislerinin oluşturulması, kanun ve yasal mevzuatın ele alınması gibi konularda muhtemel iş birlikleri masaya yatırıldı.

Program sonunda hayvancılık ve balıkçılık alanındaki mevcut durum ve geleceğe yönelik muhtemel projelerin tartışıldığı geniş katılımlı çalıştay düzenlendi.

Söz konusu çalıştaya Güney Sudan Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı James Duku, Türkiye'nin Juba Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, TİKA Juba Koordinatörü Yahya Acu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Uzmanları Dr. Kenan Baran Polat ve Binnur Ceylan, bakanlık ve sektör temsilcileri, uluslararası donör kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcileri katıldı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler