Türk şairin eseri Varşova'nın her yerinde

Türk şairin eseri Varşova'nın her yerinde

Polonya'nın başkentinde 8. kez düzenlenen "Metroda Şiir" projesi kapsamında şair ve öğretim üyesi Muharrem Dayanç'ın "Avrupa Hikayesi" şiiri, şehrin en işlek yerlerinde okurla buluşuyor

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Polonya'nın başkenti Varşova'da 8. kez düzenlenen "Metroda Şiir" projesi kapsamında şair ve öğretim üyesi Muharrem Dayanç'ın "Avrupa Hikayesi" şiiri, şehrin en işlek noktalarında okurla buluşuyor.

AA muhabirinin Yunus Emre Enstitüsü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, EUNIC Varşova, Yunus Emre Enstitüsü ve Varşova belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Metroda şiir" projesinin kapsamı bu yıl genişletilerek "Şehirde Şiir" projesine dönüştürüldü.

Projede bu yıl modern, yaşayan şairlerin Avrupa temalı şiirlerine yer verildi. Şairler ve şiirleri katılımcı ülkelerin enstitüleri tarafından seçildi. Projenin geçen yılki konusu "Şehirde Doğa" olarak belirlenmişti.

Projeye Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Lüksemburg, Litvanya, Portekiz, Almanya, Slovenya, Belçika, Polonya, Finlandiya, Estonya, Birleşik Krallık, Romanya, İrlanda, Danimarka ve İtalya'dan da şairlerin eserleri dahil edildi.

16 ülkeden şairlerin şiirleri, şehrin farklı yerlerinde panolara asıldı. Ayrıca şiirler basılı şekilde Varşovalılara sunuldu.

- "Avrupa Hikayesi"

Proje çerçevesinde Türkiye'den belirlenen Dayanç'ın "Avrupa Hikayesi" adlı şiiri şöyle:

"Asırlarca yol gösterdim / Dünya kültürlerine / Her yolum Roma'ya çıkardı / Yol üzre Budapeşte'm, Viyana'm, Paris'im vardı / Bir düştüm / Yıldızlar gecelerime sızardı / Bazen Thames'ta yüzerdim / Drina'da / Bazen Seine'de, bazen Una'da / Tuna'da yorgun kulaçtım. / Ben upuzun bir romandım / Sen şiir yüzüydün dünyanın / Ben Mikelanj'dım, mermeri canlandıran / Sen Sinan'dın taşın rüyası / Ve gün geldi uzak düştük / Oysa yurtlarımız yan yanaydı."

Dayanç'ın şiiri de bu kapsamda kentin en işlek yerlerinden Lazienki Parkı ile Krolewska ve Sobieski sokaklarında nisan sonuna kadar sanatseverlerle buluşacak. Dayanç'ın şiiri ayrıca kitap ayracı, bez çanta ve broşür olarak kentteki kütüphane ve kafeteryalarda dağıtılacak.

Öte yandan, proje kapsamında 25 Nisan'da Lazienki Parkı'nda şiir akşamı düzenlenecek. Şiirlerin Lehçeye tercümeleri, Polonyalı oyuncular tarafından okunacak.

- Türkiye üçüncü kez dahil oldu

Varşova'da 2008'den bu yana uygulanan projeye Türkiye üçüncü kez katılacak. Projeyle, 2015'te Yahya Kemal Beyatlı'nın "Kar Musikileri", Necip Fazıl Kısakürek'in "Canim İstanbul" ve Orhan Veli Kanık'ın "Pazar Akşamları" şiirleri sergilenmişti. Türkiye projeye, geçen yıl da Ziya Osman Saba'nın "Sevgiler" şiiri ile katılmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :