Türk Nöroşirürji Derneği’nin 29. Bilimsel Kongresi

Türk Nöroşirürji Derneği’nin 29. Bilimsel Kongresi

TNDer Başkanı Prof. Dr. Şekerci:- "CNS ile yapılan iş birliği gereği Türkiye, tıp alanında doğu batı arasında köprü görevini de üstleniyor"

ANTALYA (AA) - Türk Nöroşirürji Derneği (TNDer) Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci, Türkiye'nin tıp alanında doğu batı arasında köprü görevi üstlendiğini belirtti.    

Şekerci, TNDer tarafından 29'uncusu "Geçmişten geleceğe güçlenerek" temasıyla Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen bilimsel kongrede, Türkiye'nin beyin cerrahisi konusunda ciddi ilerleme kaydetmesinin ABD'deki hekimlerin de ilgisini çektiğini söyledi.

Bilimsel konularda çalışmalar yapmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Amerikan beyin cerrahisi derneklerinden CNS ile iş birliği yaptıklarını bildiren Şekerci, "CNS ile yapılan iş birliği gereği, Türkiye tıp alanında doğu batı arasında köprü görevini de üstleniyor" dedi.

CNS Başkanı Prof. Dr. Nathan Selden ise eylül sonunda ABD'de planlanan CNS Kongresi için Türkiye'den 100'ün üzerinde çalışmanın gönderildiğini açıkladı. 

Söz konusu çalışmaların kongrede paylaşılacağını duyuran Selden, "Türk beyin cerrahlarının düzeyi çok iyi ve bölgede çok etkili olmaları bizim böylesi bir iş birliği imzalamamız da etkili oldu. ABD'deki eğitim sistemlerinde Türklerin tecrübelerini kullanarak, bunu dünyaya yaymak istiyoruz. CNS'nin ana görevi, dünyada nöroşirürji eğitimini düzelterek ve dünya çapına yayarak, hastaların daha iyi sonuçlar almasını sağlamak" diye konuştu.

Selden, beyin ve omurilik hastalıklarında kök hücre naklinin çözüm olarak görülebileceğini düşünen bilim adamlarının yıllardır çalışma yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu konu üzerinde yıllardır çalışmalar yapıyorum. 'Kök hücre vermek güvenli midir?' İlk aşama, bu konu üzerinde çalışmaların sonuçlanması gerek. Etkili olmasından öte, güvenli olup olmadığına bakmalıyız. Ciddi olarak çalışılmadan yalnızca popülist yaklaşımlarla kullanılması doğru değil. 'Çin'de, Bulgaristan'da hastaları yürüttüler' şeklinde haberler çıkıyor ve bu tip söylemler hastaları hayal kırıklığına uğratabiliyor."

Nöroşirürji alanında önde gelen isimleri bir araya getiren kongrede, TNDer ile CNS arasında 10 yıllık bilimsel iş birliğini ön gören anlaşma imzalandı. 

70 ülkeden doktorların katılımıyla Uluslararası Temel Nöroşirürji Kursu'nun dördüncüsünün de yapıldığı kongre, 21 Nisan'da sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı