Türk Kızılayı Afrin'de 200 noktada çalışma yürütüyor

Türk Kızılayı Afrin'de 200 noktada çalışma yürütüyor

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık:- "Bugün başka ülkeler binlerce tırı silah ve oradaki terör örgütlerini desteklemek için gönderiyor olabilirler ama Kızılay olarak bizim Suriye'nin içerisine şimdiye kadar paydaşlarımızla birlikte göndermiş olduğumuz insa

İSTANBUL (AA) - KAAN BOZDOĞAN - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Bugün başka ülkeler binlerce tırı silah ve oradaki terör örgütlerini desteklemek için gönderiyor olabilirler ama Kızılay olarak bizim Suriye'nin içerisine şimdiye kadar (7 yılda) paydaşlarımızla birlikte göndermiş olduğumuz insani yardım tırı sayısı 40 bin. Biz 40 bin tırı insan hayatını kurtarmak için, onların acısını dindirmek için gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceğiz." dedi.

Kınık, AA muhabirine, Türk Kızılayı'nın sivil halka yardımların ulaştırılması noktasında Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın önemli olduğunu belirtti. Operasyonlarla özgürleştirilen bölgelere insani yardım götürdüklerini dile getiren Kınık, TSK ile eş güdüm halinde çalıştıklarını söyledi. Kınık, Afrin'de düzenli olarak 200'e yakın noktada faaliyet yürüttüklerini ifade etti.

"Burada tamamen insani yardım için bulunmaktayız. Terör örgütünün baskısı altında yaşayan o insanların özgürleşmesi ve daha onurlu bir hayat sürmesi için oradayız." diyen Kınık, insan ızdırabını dindirmek için var olan bir kurum olarak Afrin'de çalışma yürüttüklerini anlattı.

İnsanların kaçarak uzaklaştığı yerlere Türk Kızılayı görevlilerinin koşarak gittiğini vurgulayan Kınık, "O afetin, o çatışmaların ızdırabını çeken insanlara ihtiyaç duydukları anda o yardımı ulaştırmak ve onlara koruma sağlamak durumundayız. Aksi takdirde var oluşumuzun bir gayesi kalmaz." dedi.

Suriye'de terör örgütlerine bazı ülkelerin tırlarla silah ve mühimmat taşıdığını hatırlatan Kınık, "Bugün başka ülkeler binlerce tırı silah ve oradaki terör örgütlerini desteklemek için gönderiyor olabilirler ama Kızılay olarak bizim Suriye'nin içerisine şimdiye kadar paydaşlarımızla birlikte göndermiş olduğumuz insani yardım tırı sayısı 40 bin. Biz 40 bin tırı insan hayatını kurtarmak için, onların acısını dindirmek için gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Şam'da 2 bin 500 kişiyi tahliye ettik"

Kınık, Suriyelilerin kendi topraklarında sürgün hayatı yaşadığına dikkati çekerken, önceki gün Şam'da 2 bin 500 kişinin tahliye edildiğini aktardı.

Kınık, şöyle konuştu:

"Şam'ın Al Kadam bölgesinden 13 Mart'ta 2 bin 500 kişi tahliye ettik. Bu tahliye rejim güçlerinin 2 bin 500 insanı aslında sürgün etmesi anlamı taşıyordu. Bizim için acı veren bir şeydi ama bu insanlara korunma sağlanması gerekiyordu. Suriye'nin içerisinde Şam'dan sürgün edilen bu 2 bin 500 insanı içeride biz kiraladığımız otobüslerle karşıladık ve İdlib'de barınma imkanı sağladık. Bu insanların ataları, dedeleri o topraklarda doğmuş ama maalesef bugün 21. yüzyılda evlerinden barklarından sürülüyorlar. Biz o insanların hayatını önemsiyoruz. Biz bu anlamda ne kadar fazla insanın hayatına dokunup koruyabilirsek kendimizi mutlu addediyoruz."

Kınık, tahliye edilen Suriyelilerin otobüslerde Türk bayrağı ve Türk Kızılayı amblemi gördüklerinde rahat bir nefes aldıklarını, Türkiye'yi ve bölgede faaliyet yürüten Türk kurumlarını güvenli bir liman olarak gördüklerine söyledi.

- "Irk, din, dil ve bölge ayrımı gözetmeden çalışıyoruz"

Kınık, Türk Kızılayı'nın 1868 yılında kurulduğunu, 150 yılda yaklaşık 150 ülkede çeşitli sebeplerle faaliyet gösterdiklerine vurgu yaptı.

Kızılay'ın uluslararası alanda itibarlı ve tanınan bir kuruluş olduğunun altını çizen Kınık, şöyle devam etti:

"Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu'nun (IFRC) Avrupa ve Orta Asya Bölge Başkanlığını yürütüyoruz. Bugün 9 ülkede daimi temsilciliğimiz, 40'a yakın ülkede de projelerimiz ve programlarımız var. Dolayısıyla bu çalışmaları ırk, din, dil, bölge ayrımı gözetmeksizin dünyanın her coğrafyasında yürüttüğümüz çalışmalar. Bugün Myanmar'dan Bangladeş'e Haiti'ye kadar, Somali'den tutun Bulgaristan'a kadar yürütmüş olduğumuz faaliyetler. Tabii olumlu bir karşılık buluyor, bizler de milletimizin nimetini taşımaktan mutlu oluyoruz."

Biz elimizden geldiği kadar mazluma da zalime de kimliğini sormuyoruz. Kim olursa olsun mazlumun yanında, kim olursa olsun zalimin karşısındayız milletçe. Kızılay olarak da insani yardım noktasında bu duruşumuzu koruyoruz. Elimizden geldiği kadar nerede bir sıkıntı varsa o sıkıntıya 'acaba kim var?' demeden, elimizde imkan varsa koşmaya çalışıyoruz. Bu durum bu toprakların asaletidir, milletimizin himmetidir. Bizler de onları taşımaya gayret gösteriyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler