"Türk bankaları finansal teknoloji ve dijitalleşmede çok önde"

"Türk bankaları finansal teknoloji ve dijitalleşmede çok önde"

DenizBank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonları Grubu Genel Müdür Yardımcısı Duman:- "Türk bankaları, finansal teknolojiler ve dijitalleşme konusunda diğer ülkelerle kıyaslandığında çok önde"- Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yard

İSTANBUL (AA) - DenizBank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonları Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman, Türk bankalarının finansal teknolojiler ve dijitalleşme konusunda diğer ülkelerle kıyaslandığında çok önde olduğunu söyledi.

Fiziksel ve dijital finansal teknoloji (FinTech) platformu KOOP’un düzenlediği bankacılık hizmetlerine yönelik zirvede, sektörü dönüştüren son eğilimler değerlendirildi.

DenizBank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonları Grubu Genel Müdür Yardımcısı Duman, zirvede yaptığı konuşmada, yeni teknolojiler kullanıldıkça, müşterilerin bankalardan daha fazla kolaylık sunmalarını talep ettiğini belirtti.

Duman, "Müşteri artık kendisine doğru ürünle, doğru zamanda, doğru kanaldan gelinmesini istiyor. ‘Ben talep etmeden beni anlayın. Gereksiz ürünle de beni rahatsız etmeyin’ diyor. Bu da müşterinin büyük verisine (big data) sahip olmanızı ve bunu doğru işlemenizi gerektiriyor." diye konuştu.

Burada "makine öğreniminin" devreye girdiğini anlatan Duman, şunları kaydetti:

"Her müşteriye aynı ürün, aynı saatte, aynı kanaldan ulaşılarak sunulduğunda başarısız olunabiliyor. Makine öğrenimi, müşteri davranışlarını öğrenerek, onun hangi zaman aralığında, hangi kanalı ve hangi ürünü tercih ettiğinin bilgisinden hareketle ürün sunulmasını sağlıyor ve bu da başarı getiriyor. Mesela bizde tamamen yapay zekaya dayalı bir kampanya optimizasyon aracı var. Burada müşteri davranışı ve eğilimlerinden öğrenen bir yapı mevcut. Bizde kampanyalar otomatik çalışıyor. Müşteriyi birebir tanıdığı için ve çoklu yapılarda onu başka türlü tanımak mümkün olmadığı için bu makine öğrenimi gücünü kullanmak durumundasınız. Müşteri de zaten ‘Zamanım çok değerli. Bana bir değer yaratacaksan benimle temasa geç.’ diyor."


- "Türkiye’den çok inovasyon çıkıyor”


Dilek Duman, Türk bankalarının finansal teknolojiler ve dijitalleşme konusunda diğer ülkelerle kıyaslandığında çok önde olduğunu vurguladı.

Türkiye’de bankacılık sisteminin gelişmiş olduğunu, ayrıca kültür olarak inovasyonun sevildiğini ve risk alınabildiğini aktaran Duman, "Avrupa ve ABD’de çok eski sistemler var. Bunların üzerine yeni bir şeyler kurmak gerçekten zor. Halbuki bizde sistemler daha yeni. Bu da bize avantaj getiriyor. Genç nüfusumuzun enerjik yapısıyla biz çok inovasyon yapabiliyoruz, yeni teknolojileri deniyoruz. Bu anlamda Türkiye’den çok inovasyon çıkıyor. Biz Türk bankaları olarak yurt dışında hep ‘anahtar çalışma (key study) oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

DenizBank’ın temelinde kurulduğu günden bu yana inovasyon olduğunu dile getiren Duman, "İnovasyon bizim için olmazsa olmaz. Biz hep farklı bir yoldan gittik. Mesela 2004’te Microsoft teknolojileriyle web tabanlı bir bankacılık yazdık. O zaman herkes buna ‘çılgınlık’ diye bakıyordu ama bu bizim önümüzü çok ciddi açtı. Önümüzdeki dönemde de bütün iş yapışımıza tekrar bakıyoruz ve bu şekilde bütün süreçlerimiz baştan aşağı değiştirmek istiyoruz." diye konuştu.


- "Finansal teknolojilerle bankacılık sektörünün dönüşümünde sınır yok"


Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ise bir bankanın, müşterisine değer yaratan inovatif çözümler sunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bankacılık sektörünün şu anda en büyük dönüşümlerinden birini yaşadığını, tüm hizmet modellerinin bu değişimden etkilendiğini ifade eden Doğan, finansal teknolojilerle bankacılık sektöründeki hizmetlerin dönüşümünde sınır olmadığını, bu sistemlerin geliştirilmesi konusunda bir ekosistem oluşmasının önem taşıdığını kaydetti.

Girişimciler ile bankacılık sektörünü buluşturan etkinliğe, Türkiye haricinde İngiltere, Belçika, Slovakya, Ukrayna, Hindistan, ABD, Polonya, Estonya ve İspanya’dan konuşmacılar katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :