TÜPRAŞ İzmir rafinerisindeki patlamaya ilişkin dava

TÜPRAŞ İzmir rafinerisindeki patlamaya ilişkin dava

4 işçinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" iddiasıyla haklarında dava açılan tutuksuz 8 sanığın yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - TÜPRAŞ İzmir Rafinerisinde 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" iddiasıyla haklarında dava açılan tutuksuz 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya patlama sonrasında yaralanan işçi Halil İbrahim Kavlak, tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı.

Davaya katılma talebinde bulunan işçi Kavlak, patlamadan sonra yaklaşık 10 dakika içinde arkadaşlarına yardım için patlamanın meydana geldiği tanka gittiğini, merdivenlerden çıktığı sırada zehirlenerek ölenlerin olduğu bölüme düştüğünü söyledi.

Sanıklarla husumetinin olmadığını, şirkette 17 ay çalıştığını anlatan Kavlak, "Ölen bir arkadaşım dahil birkaç kişiyi işe ben aldırdım. Ben patlamanın yaşandığı tanka görevlendirme ile gitmedim. Orada ölen arkadaşlarım vardı. Kendi isteğimle yardım amaçlı gittim." diye konuştu.

Bazı sanık avukatları ise Kavlak'ın patlama sırasında yaralanmadığını, olay yerine kendi isteğiyle gittiğini, bu nedenle katılma talebinin reddedilmesi gerektiğini savundu.

Patlamadan sonra hazırlanan bilirkişi raporunun yeniden düzenlenmesini isteyen sanık avukatları, raporun İzmir dışındaki bir üniversitede öğretim görevlilerince oluşturulacak bir heyet tarafından hazırlanmasını talep etti.

Duruşmada bazı sanıklar, mahkeme heyetine yazılı savunmaları ve delillerini sundu.

İddia makamı, ara karar için verdiği mütalaasında Kavlak'ın patlama sırasında yaralanmadığı için davaya katılma talebinin reddedilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti dinlenmeyen tanıkların hazır olması durumunda dinlenmesi, Kavlak'ın katılma talebinin değerlendirilmesi ve eksiklerin tamamlanması için taraflara ek süre verilmesine karar vererek davayı erteledi.

- Olay

Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ'a ait rafineride 11 Ekim'de bakım yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirmiş, 2 işçi yaralanmıştı.

Soruşturma kapsamında tutuklanan taşeron firma Beka Proje sahibi Bedrettin Karataş, işletme emniyet uzmanı Esfet Bilici, montaj ustabaşı Ali Battal, şantiye müdürü Muhammed Hulusi Gözüak ve başmühendis Mehmet Emin Tuna, 12 Şubat'taki duruşmada tahliye edilmişti.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları, önceki duruşmada "zararlarının karşılandığı ve şikayetçi olmadıklarını" beyan etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :