Tunus'ta insan hakları sorunları

Tunus'ta insan hakları sorunları

Tunus Hak ve Özgürlükler Gözlemevi:- "14 Ocak Devrimi sonrasında 'S17' Güvenlik Kodu'yla onbinlerce Tunuslu özgür hareket etme kabiliyetinden mahrum bırakılıyor"

TUNUS (AA) - Tunus İçişleri Bakanlığı tarafından onbinlerce vatandaşın 'S17' adı verilen kodlamaya tabi tutularak ülke içi ve dışında seyahat özgürlüğünün sınırlandırıldığı bildirildi.

Başkentte Tunus Hak ve Özgürlükler Gözlemevi'nin Tunusluların hareket özgürlüğünü sınırlandıran güvenlik uygulamaları hakkında hazırladığı rapor, düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Raporda, "14 Ocak Devrimi sonrasında 'S17' Güvenlik Kodu'yla onbinlerce Tunuslu özgür hareket etme kabiliyetinden mahrum bırakılıyor." ifadeleri kullanıldı.

Gözlemevi Başkanı Enver Evlad Hac, kendilerinin çalışmaları sonucu 2016'da 600 vakanın kayıt altına alındığını ancak örneklerden yola çıkılırsa bu sayının yüzbinleri bulmasının olası olduğunu söyledi.

Tunus İçişleri Bakanlığının yargıya başvurmaksızın onbinlerce vatandaş hakkında "S17 kodu" takarak insanların ülke içinde serbest dolaşımdan, ülke dışına çıkışa kadar her türlü sınırlama ve baskının uygulandığını iddia eden Hac, "Bu uygulamaya tabi olan vatandaşlar ülkelerinde sürekli soruşturma, zorunlu ikamet, ev baskınları ve uzun süreli alı koymak gibi benzeri davranışlarla kaçak sığınmacı statüsünde yaşıyor." dedi.

Bu türden uygulamalara muhatap olanlardan Muhasebeci Vecih Bahri toplantıda yaptığı konuşmada, Libya'da çalıştığını ailesiyle tatil dönüşünde karayoluyla sınır kapısında "S17 kodlu" olduğu için durdurularak geri çevrildiğini ve her vilayette günlerce alıkonulduğunu vurguladı.

Bahri İçişleri Bakanlığına konuyla ilgili başvurusunun hiçbir sonuç getirmediğini dile getirdi.

Benzeri şekilde kendisine S17 kodu takılan binlerce kişinin ülke içindeki seyahatlerinde kimlik kontrolleri sırasında gerekçesiz saatlerce alıkonulduğu ifade ediliyor.

Ayrıca Gözlemevi hazırladığı raporda konunun insan haklarına aykırı olmasından dolayı "Bırak ta yaşayalım" şeklinde Hashtagla kampanya başlattığını duyurdu.

Bir önceki hükümette başbakanlık görevini yürüten Habib el-Sıyd, Tunus vatandaşlarından 18 bin kişinin yurt dışına çıkış izninin verilmediğini açıklamıştı.

Tunus'ta benzeri şekilde yargı takibine uğrayan yabancıların da yurt dışına çıkış izni verilmediği biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :