Tunus'ta Akdeniz Ülkeleri 5+5 kültür toplantısı

Tunus'ta Akdeniz Ülkeleri 5+5 kültür toplantısı

Tunus Başbakanı Şahid:- "Tunus'un, bölgede yaşanan terör ve aşırılıktan dolayı halkları birleştirecek ve yaşamı destekleyecek kültürel bir role ihtiyacı var"

TUNUS (AA) - Tunus, Akdeniz ülkeleriyle kültürel işbirliğini güçlendirme yönünde çalışmalar yapıyor.

Başbakan Yusuf Şahid, başkent Tunus'ta düzenlenen Akdeniz Ülkeleri 5+5 Kültür Diyaloğu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Tunus'un, bölgede yaşanan terör ve aşırılıktan dolayı halkları birleştirecek ve yaşamı destekleyecek kültürel bir role ihtiyacı var." dedi.

Şahid, yetkililer olarak, Akdeniz havzası ülkeleri arasında bağların güçlenmesi için kültür ve sanatçıları bir araya getirmeye davet edildiklerini söyledi.

Toplantılar sırasında AA muhabirine açıklama yapan Tunus Kültür Bakanı Muhammed Zeynelabidin de bu tür toplantıların Avrupa ile ilişkileri kolaylaştırdığına değinerek, "Tunus'un Avrupa'ya kaçırılmış milyarlarca dolar değerindeki tarihi eserlerini geri alması mümkün olacak." ifadesini kullandı.

Tunus'taki tarihi ve kültürel varlıklara işaret eden Zeynelabidin, "Tunus'ta 30 tarihi mekanda eski eserler bulunuyor. Bunların uluslararası iş birliğiyle korunması gerekir." diye konuştu.

Akdeniz Ülkeleri 5+5 Kültür Diyaloğu toplantısına Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Moritanya, İtalya, Fransa, Malta, İspanya ve Portekiz'den bakan seviyesinde ya da Kültür Bakanlığından üst düzey katılım oldu.

Öte yandan dün, Tunus'la Avrupa Birliği arasında kültürel iş birliğini desteklemek amacıyla 6 milyon avro destekli bir anlaşma imzalanmıştı. Yine benzeri içerikte 1 milyon avro destekli bir anlaşma da Fransa'yla yapılmıştı.

Son yaşanan terör eylemlerinde ve DEAŞ'a katılanlar arasında çok sayıda Tunus vatandaşının bulunması, yetkililerin kültürel çalışmaların artırılması gerektiği yönündeki fikrini güçlendiriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :