Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar:

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar:

"Tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi, gıdada satın alma güçlerinin arttırılabilmesi için ekonomik önlemlerin ivedilikle alınmasını istiyoruz"

ANKARA (AA) - Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi, gıdada satın alma güçlerinin arttırılabilmesi için gerekli ekonomik önlemlerin ivedilikle alınmasını istediklerini bildirdi.

Çakar, yazılı açıklamasında, son bir yılda, 40 temel gıda maddesinde 12 aylık ortalama fiyat artışının yüzde 23,40 olduğunu belirtti.

Maaş artışlarının 40 temel gıda maddesinin fiyat artışının altında kaldığını savunan Çakar, "Son bir yılda emekli işçinin maaşı yüzde 9,23, asgari ücretli işçinin maaşı yüzde 12,29, emekli öğretmenin maaşı yüzde 13,7, emekli memurun maaşı ise yüzde 15,52 arttı. Buna göre, emekli işçinin 40 temel gıda maddesinde, asgari ücretli işçinin 32 temel gıda maddesinde, emekli öğretmenin 28 temel gıda maddesinde, emekli memurun ise 26 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü" ifadelerini kullandı.

Çakar, Türk-İş'in açıklamasına göre, kasımda dört kişilik bir ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için bin 391 liraya ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eğer, haneye giren para bu miktarın altında ise hane halkı açlık sınırının altında yaşıyor demektir. Yoksulluk sınırı ise 4 bin 530 liradır. Türk-İş'in açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK'in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir istatistiklerini karşılaştırdığımızda, ülkemizde 50 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında, nüfusun yüzde 85'den fazlasının ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılıyor. Dernek olarak, tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi, gıdada satın alma güçlerinin arttırılabilmesi için gerekli ekonomik önlemlerin ivedilikle alınmasını istiyoruz. Bununla birlikte, Türkiye'de uygulanan yanlış tarım ve gıda politikaları ile tüketicilerin aleyhinde olan pazarlama ve fiyat politikalarından ivedilikle dönülmesini istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı