Tüfenkci'nin Pakistan heyetini kabulü

Tüfenkci'nin Pakistan heyetini kabulü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "Pakistan'la Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanarak, anlaşmanın kısa içinde imzalanmasını arzu ediyoruz"

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Pakistan'la Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanarak, anlaşmanın kısa süre içinde imzalanmasını arzu ettiklerini belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanı ve Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Muhammed Pervez Malik ile milletvekillerinden oluşan heyeti kabul etti. Pervez ve beraberindeki heyete, Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Muhammet Balta da eşlik etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüfenkci, iki ülke halkları arasında tarihten gelen özel kardeşlik ilişkileri bulunduğunu hatırlatarak, "Pakistanlı Müslüman kardeşlerimizin Kurtuluş Savaşımızda verdiği desteğin, milletimizin hafızasında, kalbinde özel bir yeri var. Pakistan'la hakiki kardeşlik temeline dayanan ilişkilerimiz, zor zamanlarda ve ulusal davalarımızda birbirimize verdiğimiz destekle daha da güçleniyor." ifadesini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Pakistan'ın gösterdiği güçlü dayanışmanın önemine işaret eden Tüfenkci, FETÖ'nün, faaliyette bulunduğu tüm ülkeler için önemli bir tehdit olduğunu aktardı. Tüfenkci, "Bunlar ülkemizde ve tüm dünyada kelimenin tam anlamıyla terörist faaliyetler içinde bulunmaktadır. Terör giderek tüm dünya için önemli bir tehdit haline geliyor. Pakistan'da 18 Ekim'de bir polis aracına yapılan hain saldırı bizleri çok üzmüştür. Bu hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit olan polis kardeşlerimizin ailelerine ve tüm Pakistan halkına başsağlığı diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli düzeyde olmadığını ve ticareti artırmak amacıyla çalışma yapılması gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Ülkelerimiz arasında en yüksek ticaret hacmine 2011 yılında 1,1 milyar dolar ile ulaşmışız. Maalesef bu rakam daha sonra düşme eğiliminde. 2014 yılında 695 milyon dolar olan dış ticaret hacmimiz, 2015 yılında 600 milyon dolar, 2016 yılında 610 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticari ilişkilerin, ülkelerimiz arasındaki samimi kardeşlikle daha da artacağına, artması gerektiğine inanıyorum. Pakistan'daki Türk şirketlerinin yatırımları gün geçtikçe artmaktadır. 2016 sonuna kadar Türk müteahhitler, toplam değeri 3,2 milyar dolar tutarında 50 proje gerçekleştirdi. Türkiye'de 100'den fazla Pakistan sermayeli firma bulunmaktadır. Bu kapsamda, Pakistan makamlarının Türk girişimcilere yatırımlarında verdiği değerli desteklerini memnuniyetle müşahede etmekteyiz."

Pakistan ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanarak, anlaşmanın kısa bir süre içinde imzalanmasını arzu ettiklerini belirten Tüfenkci, İpek Yolu kapsamında Pakistan güzergahında İslamabad-Tahran-İstanbul Karayolu Taşımacılık Koridoru'nun kullanılmasını istediklerini ve bu projeye ülke olarak önem atfettiklerini ifade etti.

Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanı Malik ise karşılıklı dostluk ve samimiyeti ticari potansiyele de yansıtmak istediklerini bildirerek, "Eskiye dayalı ilişkilerimiz ve çok ortak noktamız var. Ortak paydalarımızı geliştirmek için birlikte çalışmalıyız." görüşüne yer verdi. Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an evvel hayata geçirilmesini istediklerini ve bu konuda destek beklediklerini ifade eden Malik, Türkiye'nin gümrük işlemleri ve kaçakçılıkla mücadele deneyimlerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler